Preminuo mitropolit Amfilohije

Mitropolit Amfilohije
Izvor: izvor Mitropolija crnogorsko/primorska

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore, saopštila je Mitropolija, prenosi Tanjug.

Kako se u saopštenju navodi, on je preminuo ju 8.20 sati, a o svim drugim detaljima u vezi sa sahranom mitropolita javnost će biti uskoro obaveštena.

"U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije", navodi se na sajtu Mitropolije.

Mitropolit se lečio u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore u Podgorici, gde je primljen 6. oktobra zbog pogoršanja stanja nastalog zbog koronavirusa.

Iako je već 10 dana bio negativan na koronavirus, ona je izazvala obostranu difuznu upalu pluća. Njegovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo pre nekoliko dana, a u njegovo lečenje bio je uključen ceo lekarski tim.

Mitropolit Amfilohije je rođen 7. januara 1938. godine u zaseoku Bara Radovića, u Donjoj Morači kod Kolašina.

Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a pet godina kasnije se zamonašio i uzeo ime Amfilohije (u prevodu dva voda vojske).

Postdiplomske studije je pohađao u Bernu i Rimu, a doktorsku disertaciju je odbranio u Atini.

Od 1991. godine je mitropolit crnogorsko-primorsko-skenderijsko-brdski-zetski i egzarh pećkog trona.

Govorio je ruski, grčki, italijanski, nemački i francuski jezik.

Imao je dobre i intenzivne kontakte sa aktuelnim papom Franjom, a na Cetinju je ugostio patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila i svog druga i prijatelja sa studija patrjarha vaseljenskog.

Do poslednjeg dana se borio za Mitropoliju i za Srpsku crkvu u Crnoj Gori, za Kosovo u sastavu Srbije, za očuvanje srpskog identiteta i dostojanstvo Srba i Crnogoroca pravoslavaca u Crnoj Gori, piše Tanjug.

Ja
30. Oktobar 2020.
Zelim mitropilit Amfilohije sve najbolje u drugom vjecnom zivotu!!!
вилогорски
30. Oktobar 2020.
Ђеде и пред Богом сведочи истину.
Народ те твој неће заборавити,
Раме уз раме достојанствен стани из Светог нам Саву и остале свете Немањиће.
Nemanja
30. Oktobar 2020.
Neka mu je vecni spomen i milost Bozija!!!
Ljiljana
30. Oktobar 2020.
Raduje se Carstvo Nebesko