Pronađeno telo devojčice Vanje Đorđevske, policija i tužilaštvo saopštili detalje otmice i ubistva

Vanja Đorđevska
Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da je pet osoba osumnjičeno za ubistvo 14-godišnje Vanje Đorđevske iz Skoplja, kao i ubistvo 74-godišnjeg muškarca u okolini Velesa.

Telo 14-godišnje Vanje Đorđevske za kojom se tragalo po celom regionu, pronađeno je u ataru skopskog sela Brazda, a ministar Spasovski je izjavio da je trojici osumnjičenih određen pritvor, a da se traga za jednom osobom koja se nalazi izvan zemlјe.

"Glavni organizator i izvršilac koji je 27. novembra oko 11 časova ubio maloletnicu pištolјem bio je uplašen dokazima do kojih je Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo da da dođe. Učiniću sve da ovo čudovište privedemo pravdi čim kroči na naše tlo", istakao je Spasovski.

On je objasnio da je motiv ubistva koristoljublje.

"Pri čemu je jedno od lica u dogovoru, prema prvim saznanjima, sa članom porodice organizovalo izvršenje krivičnog dela u cilјu iznude novca od majke", rekao je Spasovski i dodao da je otac devojčice priveden i saslušan.

Istakao je da ubijeni muškarac iz Velesa nema nikakve veze sa ubijenom devojčicom.

"Zbog povezanosti sa jednim od osumnjičenih oduzeto mu je vozilo, pa je devojčica tim vozilom oteta nakon što je otac prethodno podelio informacije da je sama kod kuće", rekao je Spasovski.

"Osumnjičeni u pritvoru i osumnjičeni za kojim se traga su organizovana grupa i sada istražujemo njihove veze sa ocem. Samo posredni dokazi ukazuju da je otac rekao kada će ona izaći iz kuće, pa je imao neku komunikaciju sa njima. Dvojica od trojice osumnjičenih rekli su da su sanjali kada će, gde i u koje vreme devojčica napustiti kuću", objasnio je Bubevski.

Glavni javni tužilac je poručio da će za ova krivična dela biti izrečene najteže kazne, kao i da će raspisati međunarodnu poternicu za osumnjičenim za dvostruko koji je, prema podacima iz istrage, prvo pobegao u Beograd, a zatim u Bugarsku.

Sedam dana trajala je potraga za 14-godišnjom devojčicom iz Skoplja.

Građani Severne Makedonije, ali i celog regiona Balkana sa zebnjom su pratili vesti i nadali se da će je policija pronaći živu.

Prema saopštenju iz Tužilaštva i MUP-a, 14-godišnja Vanja Đorđevska ubijena je samo nekoliko sati nakon otmice.