Rama: Albanija je tokom Drugog svetskog rata pružila utočište za 3.750 Jevreja 

edi rama.jpg

Albanski premijer Edi Rama je, na Međunarodnom forumu o sećanju na holokaust i borbi protiv antisemitizma, rekao da je Albanija bila zemlja koja se pretvorila u sigurno utočište za Jevreje tokom Drugog svetskog rata, prenosi Reporteri. 

Podsetio je da je Albanija nedavno bila prva zemlja koja je otvorila svoja vrata za 4.000 izbeglica iz Avganistana i to ocenio kao gest albanske tradicije i odanost kodeksu časti.

"Albanija je jedina država u Evropi sa više Jevreja nakon Drugog svetskog rata nego pre tog rata i to je zemlja koja se pretvorila u sigurno utočište za Jevreje, koji su došli samo da pronađu sklonište i pobegnu u to vreme, kada je na našem kontinentu, biti Jevrejin praktično  bila smrtna kazna", kaže Rama.

Rama je direktoru Muzeja holokausta predao spisak od 3.750 imena jevrejskih građana, sklonjenih u Albaniji, što povećava taj broj, od 2.265 poznatih imena do 2005. godine.

"Ovo je dodatni doprinos koji Albanija daje muzeju i ponosni smo što smo njegov deo", rekao je Rama. 

 

Miodrag iz Peći
14. Oktobar 2021.
Kako je fašistička, Kvisligška, Musolinijeva "Velika Albanija" u granicama Albanije i KiM mogla da štiti Jevreje?
Ja samo znam da je svaki partizanski pokret u krvlju ugušen sve do kapitulacije Italije septembra 1943.god. da su balisti u krvlju ugušili i najmanju grupu mladića i devojaka koji su želeli da se pridruže NOB - u. Tek sa dolaskom Nemaca i krahom Velike Albanije formirali su se partizanske brigade i dignuti ustanci prvo u Makedoniji a zatim na KiM i Albaniji.
Volkov
14. Oktobar 2021.
Stvarno ste poseban narod, pisete istoriju kako kome odgovara, a svi znaju na kojoj ste strani bili i u prvom i u drugom Svetskom ratu. Da nije zalosno bilo bi mnogo smesno.
Oni
14. Oktobar 2021.
Bravo rama