Rama i Kovačevski prihvatili ideju Abazovića da zajedno posete Kijev

Dimitar Kovačevski, Edi Rama i Dritan Abazović
Izvor: Klan Kosova

Premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, prihvatili su ideju crnogorskog kolege Dritana Abazovića da zajedno posete Kijev, prenose podgoričke Vijesti. 

Kako se navodi, ostaje da se usaglasi termin te posete.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u četvrtak, u telefonskom razgovoru, pozvao Abazovića da poseti Kijev. Abazović je, kako je juče saopšteno iz kabineta crnogorskog premijera, prihvatio ovaj poziv.

"Kao što je najavio, Abazović će pokrenuti ideju o zajedničkoj poseti Kijevu premijera sa Zapadnog Balkana, naročito NATO zemalja iz regiona, s ciljem da se uputi snažnija i jedinstvenija poruka podrške sa Zapadnog Balkana suverenitetu i integritetu Ukrajine", navodi se u jučerašnjem saopštenju iz Abazovićevog kabineta.

Abazović je, u telefornskom razgovoru sa Zelenskim, istakao da Crna Gora od početka pruža otvorenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

"On je naglasio da se evropske vrednosti slobode i prava na sopstveni izbor danas brane izvan granica Evropske unije i da Crna Gora stoprocentno podržava odnos Evropske unije prema ruskoj invaziji na Ukrajinu", navodi se u saopštenju.

Abazović je rekao i da se nada da će Ukrajina dobiti status kandidata za ulazak u EU, a da je Crna Gora, kao lider u pregovaračkom procesu, spremna da pruži neophodnu ekspertsku i političku pomoć. On je tokom telefonskog razgovora Zelenskog upoznao sa brojem ukrajinskih izbjeglica koji je Crna Gora primila i naveo da se radi o skoro dva odsto populacije.