Rama o "Otvorenom Balkanu": Nemačka se izvinila Francuskoj tek nakon uspostavljanja saradnje

Šarl Mišel i Edi Rama
Izvor: Reporteri

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se Nemačka ne protivi inicijativi "Otvoreni Balkan" i dodao da Kosovo ne može da očekuje da se Srbija izvini za rat, već pre toga mora da dođe do slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga, prenosi Ekonomija onlajn.

Nakon sastanka sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom koji danas boravi u poseti Tirani, Rama se, kako navode, vratio u period posle Drugog svetskog rata navodeći primer Nemačke i Francuske.

"Istorija nas je naučila da se do krajnjeg mira i rešavanja svih sukoba ne može doći ukoliko ne krenemo od najjednostavnijih stvari i od saradnje koja je važna ljudima. Ljudi ne mogu biti taoci pa moramo postići konačan mir.. Naveo sam primer ovde nekoliko puta, Nemačka se izvinila Francuskoj kada je došao Vilibrandi, ali njihov odnos nije počeo izvinjenjem već od uključenja u zajednicu što je bio osnov saradnje. To je ono što mi treba da uradimo i uradićemo ovo”, rekao je Rama.

Rama je dodao da Nemačka nije protiv "Otvorenog Balkana", ali želi da proces bude sveobuhvatan.

"Bio sam juče u Berlinu i mit koji je stvoren da je Nemačka protiv Otvorenog Balkana je priča za lokalnu potrošnju, Nemačka nije protiv Otvorenog Balkana, ali želi da bude inkluzivna. Berlinski proces, koji je temelj Otvorenog Balkana, ne mogu da sprovedu ni Berlin, ni Pariz ni Brisel, već ga mi moramo sprovesti“, rekao je on.