Rama: "Otvoreni Balkan" otvoren za sve, nadamo se slobodnom kretanju robe od januara

Edi Rama
Izvor: Klan Kosova

Albanski premijer Edi Rama u uvodniku za Politiko navodi da je napredak Albanije ka članstvu u EU blokiran samo čudnim kolateralnim vetom i da su Albanci među najviše proevropski orijentisanim zajednicama u Evropi i da zaslužuju da uživaju u prednostima članstva u EU, prenosi Ekonomija onlajn.

Podsetio je evropske lidere da je na samitu Evropska unija-Zapadni Balkan 2003. godine u Solunu pre 18 godina rečeno da je budućnost Balkana u Evropskoj uniji. Rama smatra da su Albanci taoci istih istorijskih sila podela koje je EU stvorena da ih eliminiše. 

"EU mora priznati da se stidi svojih najodlučnijih branilaca, dok je naš napredak ka članstvu blokiran samo čudnim kolateralnim vetom poput Bugarske", rekao je Rama.

Kada je u pitanju inicijativa "Otvoreni Balkan", albanski premijer kaže da je to započeto u duhu Berlinskog procesa.

"Inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ je nešto što smo već započeli u duhu i principima Berlinskog procesa. Nadamo se da ćemo početi slobodno kretanje robe u januaru 2022. i otvoriti naše granice do januara 2023. i podrazumeva se da je ‘Otvoreni Balkan’ otvoren za sve zemlje Zapadnog Balkana kad god odluče da nam se pridruže", rekao je Rama.

Navodi da će Albanija učestvovati u oba procesa, i u Berlinskom procesu i u inicijativi “Otvoreni Balkan”.