Rama: Rat u Ukrajini nije film, zaštitićemo građane od rasta cena

Edi Rama
Izvor: Balkanweb.com

Premijer Albanije Edi Rama poručio je da rat u Ukrajini nije dokumentarni i igrani film, kao i da iako Albanija nije na prvoj liniji fronta, da na nju utiče rast cena, prenosi Telegrafi.

"Ovde smo da zaštitimo građane Albanije od poskupljenja. Štit koji smo napravili za cene energenata do sada je funkcionisao", naveo je Rama i dodao da vlada čini sve da zadrži postojeće cene energije. 

On je rekao da kada je pre nekoliko meseci upozorio na veoma težak period energetske krize, nije ni na koji način predvideo rat, ali da je bilo vrlo jasno da je "počeo da duva hladan vetar" kao rezultat poteza Vladimira Putina u vezi sa gasom i njegovim snabdevanjem.

"Povezano sa efektima postpandemije, Evropa je bila suočena sa mnogo većom tražnjom od ponude na međunarodnim tržištima“, rekao je Rama.

Naravno, dodao je, opšti rast cena koji je bio postpandemijski trend zbog rastuće inflacije, pogodio je i Albaniju. 

„Rat se vratio u svom najluđem obliku. U onom obliku kakav cela ova generacija koja danas vodi Evropu nije poznavala. To nije dokumentarni i igrani film i trebalo bi da nas sve natera da razmislimo", rekao je Rama.