Severna Makedonija: DUI neće priznati popis ako Albanaca bude manje od 20 odsto

Makedonija
Izvor: Večernje novosti

Poslanik iz redova albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) u makedonskom Sobranju Arber Ademi izjavio je da ta stranka neće priznati rezultate popisa u Severnoj Makedoniji, ukoliko pokažu da je broj Albanca u toj zemlji manji od 20 odsto, prenosi Tanjug.

Ademi, koji je bivši ministar obrazovanja u Severnoj Makedoniji, naveo je da je u školskoj 2017/2018. godini upisano 121.727 Makedonaca, odnosno 64,22 odsto, i 60.709 Albanaca, odnosno 32,15 odsto.

Takođe, poslanik iz redova opozicione Alijanse za Albance u makedonskom Sobranju Halil Snopče izjavio je da je broj Albanaca u Severnoj Makedoniji veći od 29 odsto.

"Ukoliko uzmemo podatke iz 2002. godine i analiziramo statistiku u vezi sa brojem rođenih i preminulih od 2013. do 2019. godine, garantujem da su Albanci zastupljeni u procentu većem od 29 odsto", rekao je Snopče.

Popis u toj zemlji bi trebalo da se održi na proleće ove godine.

Taj posao je trebalo da se obavi 2020. godine, ali je zbog pandemije korone virusa odložen.

Prema podacima iz poslednjeg popisa 2002. godine, u Severnoj Makedoniji ukupno je bilo 2.022.547 stanovnika, 64,17 odsto njih se izjasnilo kao Makedonci, dok se 25,17 odsto izjasnili kao Albanci.
 

Oni
20. Januar 2021.
Bravo dui
loni
20. Januar 2021.
normalno albanci su 35 posto i na vreme tito kako je ova politika bre ajde i vi albanci budite kao serbi na bosnu i kosovo problem svu gde serbi su problem zasto i vi tamo budite problem i ne tolerisite slavi da igeaju i ide naprwd bravo DUI
Miodrag iz Peći
20. Januar 2021.
Pa popišite se, odnosno odazovite se popisu. Ujedno pozivam Srbe iz Severne Makedonije da se izjasne kao Srbi, da govore srpski i da su pripadnici SPC. Stop asimilaciji!
Miodrag iz Peći
20. Januar 2021.
@Loni. U vreme Titovo nije bilo u Makedoniji škola na Albanskom jeziku dok su u Skoplju bile dve srpske gimnazije. Ja sam studirao na srpskom jeziku i kada je jedan Albanac počeo da govori albanski profesor ga je prekinuo. A kako je kolega Pećanac odgovarao na srpskom?
Rad mene možeš i na francuskom, engleskom i nemačkom, jer te jezike znam ali albanski ne znam ni da beknem.
Ohridskim sporazumom ne samo da ste federalizovali Makedoniju nego ste i oterali Srbe iz Zapadne Makedonije i naselili ih Albancima sa KiM i to listom teroristima i kriminalcima.
misterNO
23. Januar 2021.
Tako je! Ima da ih bude oniliko koliko treba a ne koliko ih je! I zato pozivam sve Albance sa Kosova, Albanije i Crne Gore koji su ikada posetili Tetovo, Strugu, Debar, Skoplje da dodju i popišu se!😂😂🤣🤣🤣