Severna Makedonija: Najavljene obilne snežne padavine, apel građanima da budu oprezni u saobraćaju

Sneg
Izvor: Sinjali.com

Centar za krizni menadžment Severne Makedonije, nakon najava meterološkog zavoda o obilnim snežnim padavinama koje se očekuju tokom ovog ovog vikenda i hladnom vremenu uz značajan pad temperatura, apeluje na građane na pažljivo upravljanje vozilima zbog moguće neprohodnosti puteva u najugroženijim područjima, prenosi Reporteri.

"Građani bi sutra i u nedelju trebalo da putuju oprezno, po potrebi, sa dovoljno goriva u rezervoarima i naravno sa odgovarajućom zimskom opremom za vozila na najvišim mestima i planinskim prevojima, zbog lavina i kolovoza", naglašeno je.

Istovremeno, podsećaju se ljudi koji žive u višim mestima da se na vreme opskrbe osnovnim zalihama (hranom i lekovima), a preporučuje se oprezno kretanje građana pešice, jer je moguća poledica.

Prema vremenskoj prognozi Uprave za hidrometeorološke poslove, tokom narednog dana biće oblačno i hladno pretežno sa snegom.

Padavina će biti više, posebno u zapadnim krajevima.

Na planinama će se formirati značajan snežni pokrivač više od 30 cm, dok će u nižim predelima biti od 3 do 10 cm.

Duvaće umeren do jak vetar severnih smerova, temperature će biti u značajnom padu, a biće i mraza.

Saobraćaj na državnim putevima trenutno se odvija u zimskim uslovima, umesto po mokrim kolovozima.

Na pojedinim putevima koji prolaze kroz kotline i useke moguća je pojava manjih tobogana, pa se apeluje na pažljivo upravljanje vozilima, poštovanje utvrđenih saobraćajnih znakova, kao i prilagođavanje brzine uslovima na putu.

Ekipe održavanja JP Makedonijapat su stalno na terenu i održavaju prohodnim sve puteve.