Skoplje formiralo krizni štab za evakuaciju građana sa Bliskog istoka

Severna Makedonija
Izvor: Vlada Republike Severne Makedonije

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije formiralo je krizni štab, koji će imati ovlašćenja da po potrebi evakuiše makedonske državljane sa Bliskog istoka.

Ova odluka doneta je nakon iranskog napada na Izrael dronovima i projektilima, u ranim satima 14. aprila.

Ministar spoljnih poslova Bujar Osmani izjavio je u nedelju da će evakuacija građana Severne Makedonije zavisiti od rada aerodroma u Tel Avivu, koji je ponovo otvoren ujutru. Drugi mogući put evakuacije je preko Jordana.

U kriznom štabu su isti oni članovi koji su u oktobru prošle godine bili u štabu za evakuaciju makedonskih državljana iz Izraela, nakon napada Hamasa.

Osmani je dodao da u Izraelu ima 40 do 50 državljana, uključujući članove porodica diplomatskog osoblja u Tel Avivu.

"Pozivam sve građane Severne Makedonije u Izraelu da budu u stalnoj komunikaciji sa našom ambasadom u Tel Avivu, a dostupni su i brojevi telefona službe MIP u Severnoj Makedoniji“, rekao je Osmani.

Dodao je da su se upozorenja o eskalaciji situacije na Bliskom istoku, nažalost, obistinila.

"Svako nasilje je za osudu, bilo od strane Izraela, Irana ili Hamasa. Osuđujemo sve akcije, kao što smo osuđivali i prethodne i kao što ćemo osuđivati naredne uzvratne napade koji se mogu desiti“, rekao je šef makedonske diplomatije.

On je zatražio od predsednika države Steve Pendarovskog da sazove sednicu Saveta bezbednosti zbog rizika od eskalacije, i aktiviranja balkanske migracione rute.

Iz kabineta predsednika Pendarovskog kažu da u ovom trenutku nema potrebe da se sastaje Savet bezbednosti.

"Predsednik Stevo Pendarovski je u komunikaciji sa našim partnerima u NATO. Situacija se pažljivo prati i trenutno se procenjuje da nema opasnosti po bezbednost Severne Makedonije“, navodi se u saopštenju Predsedništva Severne Makedonije.