Skupština Albanije danas glasa o Rezoluciji o neosnovanosti izveštaja Dika Martija

Skupština Albanije
Izvor: Reporteri

Skupština Republike Albanije glasaće danas o rezoluciji, koju je podnela Socijalistička partija, o neosnovanosti izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koji je usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope 2001. godine, prenosi Albanijan post.

Kako navodi taj medij, na osnovu izveštaja Dika Martija podignute su optužnice protiv bivših čelnika OVK, koji su mesecima u Hagu suočeni sa optužnicama.

Rezolucija će u septembru biti dostavljena i Savetu Evrope, od kojeg se traži da se distancira od optužbi koje nisu dokazane međunarodnim istragama, jer, kako se navodi, 11 godina nakon izrade izveštaja nije dokazana nijedna od njegovih tvrdnji.

Od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope se kroz dokument traži da sačini naknadni izveštaj i razmotri rezoluciju.

Od albanske vlade se takođe traži da ostane u potpunosti posvećena pružanju pomoći pravdi i utvrđivanju odgovornosti za sve zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

U nacrtu rezolucije ponavlja se poziv svim zainteresovanima da sarađuju sa Međunarodnim mehanizmom za obavljanje preostalih funkcija krivičnih sudova (IRMCT), u okviru njegove nadležnosti.

Rezoluciu je podnelo 11 poslanika, uključujući i predsednika Poslaničke grupe socijalista Tauljanta Balu.

S druge strane, Demokratska stranka je podnela amandmane na predlog rezolucije.

U amandmanima koje je predložila Demokratska stranka traži se da se doda i kazna za srpski genocid na Kosovu.