Slovački premijer Robert Fico u teškom stanju nakon pokušaja ubistva

Ranjen slovački premijer
Izvor: Kosovo Online

Slovački premijer Robert Fico u teškom je stanju nakon pokušaja ubistva. Na njega je ispaljeno više hitaca, nakon čega je helikopterom prebačen u bolnicu. Napadač je uhapšen, prenosi Rojters.

Zamenik slovačkog premijera Tomaš Taraba rekao je za BBC da veruje da će Fico preživeti i da više nije u životnoj opasnosti.

"Bio sam veoma šokiran... na sreću, koliko ja znam, operacija je prošla dobro - i pretpostavljam da će preživeti, u ovom trenutku nije u životnoj opasnosti", rekao je Taraba.

On je dodao da je Fico pogođen "iz blizine"  i da je na njega pucao stariji muškarac.

"Teško je povređen - jedan metak ga je pogodio u stomak, a drugi u zglob. Odmah je prevezen u bolnicu, a zatim na operaciju", rekao je Taraba.

Pretodno, slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok rekao je na konferenciji za novinare da je Fico u životnoj opasnosti nakon što je upucan u "politički motivisanom" atentatu, kada je napuštao sednicu vlade održanu u gradu Handlova.

Naoružani napadač je pet puta upucao Fica, ostavljajući premijera u kritičnom stanju i on je još uvek na operaciji, dodao je ministar.

"Ovaj atentat (pokušaj) bio je politički motivisan i odluka počinioca doneta je ubrzo nakon predsedničkih izbora", rekao je Šutaj Eštok.

Fico je, nakon napada, hitno prebačen u bolnicu u Handlovi, a zatim helikopterom prevezen u Bansku Bistricu na lečenje, navodi se u saošptenju u kojem se dodaje da je njegovo stanje preozbiljno da bi bio prebačen u Bratislavu.

Svedok Rojtersa čuo je tri ili četiri pucnja dok je Fico izlazio iz zgrade kako bi se rukovao sa građanima koji su čekali da ga pozdrave.

Slovački mediji javili su da je ubica bivši čuvar u tržnom centru, autor tri zbirke poezije i član Slovačkog društva pisaca.

Osude napada iz sveta

Brojni evropski i svetski lideri osudili su pokušaj ubistva na slovačkog premijera Fica.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i šef diplomatije EU Đzep Borelj napisail su da su šokirani vestima o napadu u Handlovi.

"Ništa ne može opravdati nasilje ili takve napade“, napisao je Mišel na društvenoj mreži "X".

Borelj je navaeo da smo "ponovo svedoci neprihvatljivih napada na političke predstavnike", dodajući da su njegove misli sa slovačkim premijerom i njegovom porodicom.

I predsednik Franuske Emanuel Makron poručio je da su njegove misli sa porodicom Roberta Fica i slovačkim narodom.

"Šokiran hicima koji su pogodili slovačkog premijera Roberta Fica. Najoštrije osuđujem ovaj napad. Moje misli i solidarnost su prema njemu, njegovoj porodici i slovačkom narodu", poručio je Makron.

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je da nasilje ne sme da postoji u evropskoj politici.

"Duboko sam šokiran vestima o kukavičkom napadu na slovačkog premijera Fica. Nasilje ne sme da postoji u evropskoj politici. U ovim trenucima, moje misli su sa Robertom Ficom, njegovom porodicom i građanima Slovačke", naveo je Šolc.

I predsednik SAD Džozef Bajden užasnut je izveštajima o napadu na Fica. Bajden i njegova supruga Džil mole za Ficov brzi oporavak, pružajući podršku porodici premijera i narodu Slovačke.

"Osuđujemo ovaj stravičan čin nasilja. Naša ambasada je u bliskom kontaktu sa Vladom Slovačke i spremna je da pomogne", napisao je Bajden na platformi "X".

Osuda je stigla i iz Moskve. Predsednik Rusije Vladimir Putin poželeo je Ficu brz i potpuni oporavak.

"Za ovaj monstruozni zločin ne može biti opravdanja. Roberta Fica poznajem kao hrabrog i snažnog čoveka. Nadam se da će mu ovi kvaliteti pomoći da preživi ovu tešku situaciju", napisao je Putin u telegramu upućenom odlazećoj predsednici Slovačke Zuzani Čaputovoj.