Spasovski: Severna Makedonija spremna da se suoči sa svakim oblikom terorizma

ISIS
Izvor: Klan Kosova

Severna Makedonija preduzima ozbiljne akcije u borbi protiv terorizma ili sprečavanju bilo kakve aktivnosti koja bi mogla da ugrozi bezbednosnu situaciju, izjavio je u petak ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski, prenosi RSE.

Spasovski je upitan da li ima indicija da bi se bezbednosna situacija u zemlji mogla pogoršati, bilo da se radi o nedobijanju datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom, alarmima o „lažnim bombama”, ili drugim aspektima vezanim za region uopšte.

Posle otvaranja policijskog objekta u Skoplju, donacije Sjedinjenih Američkih Država, Spasovski je rekao da „trenutno nema podataka o pogoršanju bezbednosne situacije u severnoj Makedoniji“.

„Ovo je ozbiljan izazov, iz tog razloga svi nadležni organi, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za nacionalnu bezbednost i Obaveštajna agencija, preduzimaju ozbiljne mere u borbi protiv terorizma ili sprečavanju bilo kakve aktivnosti koje bi mogle da ugroze bezbednosnu situaciju. nema izveštaja o narušavanju bezbednosne situacije u zemlji. Sve jedinice u sastavu MUP-a i sve agencije rade na najvišem nivou. Zapravo, nedavne lažne prijave o terorističkim aktima su pokazale stepen spremnosti makedonske policije i agencije da se suoče sa takvim izazovom“, rekao je Spasovski.

Povodom resocijalizacije i reintegracije lica koja su se vratila iz Sirije, Iraka i Avganistana, Spasovski je rekao da je „to veoma važan proces, koliko i procesuiranje onih koji su počinili zločine.

I ambasadorka SAD u Skoplju Kejt Birns rekla je da je resocijalizacija složen i težak proces, ali je, prema njenim rečima, važno da se institucije fokusiraju na reintegraciju.

Ona je istakla da se održava redovna komunikacija između dve vlade o ovom pitanju.

Trenutno 13 ljudi u severnoj Makedoniji služi zatvorske kazne zbog umešanosti u inostrane ratove. Iz zona borbenih dejstava u Siriji i Iraku vratila su se 18. jula 2021. 23 državljana Severne Makedonije. Državljani severne Makedonije već su vraćeni u ratne zone u Siriji i Iraku.

Krivični sud u Skoplju osudio je u martu 2019. godine sedam državljana Severne Makedonije na 45 godina zatvora zbog učešća u ISIS-u.