Suljagić: Jedan od najvećih uspeha srpske politike to što je uspela da ukloni Bosnu sa Kosova

Emir Suljagić
Izvor: Kallxo

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić izjavio je da je uspeh srpske politike to što nije došlo do uspostavljanja bezviznog režima između BiH i Kosova i za to je okrivio Dejtonski sporazum koji je bosanskim Srbima omogućio pravo veta u donošenju spoljno-političkih odluka.

“Mislim da je jedan od najvećih uspeha srpske politike u regionu to što je uspela da ukloni Bosnu sa Kosova”, rekao je Suljagić za Kaldžo.

On je dodao da su bosanski Srbi dobili, u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, pravo veta u stvarima kao što je spoljna politika.

“Naš ustav je izgrađen na, kako da kažem, srpskim tenkovima! Srpski tenkovi su integrisani u naš Ustav. U osnovi, bosanski Srbi su dobili, u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, pravo veta u stvarima kao što je spoljna politika, dat im je veto na niz pitanja. Sada imamo paradoksalnu situaciju da su više od 50 odsto stanovništva bukvalno taoci 20-25 procenata stanovništva, a razlog je što su većina stanovništva, 50 ili preko 50 odsto, muslimani. To je tako jednostavno . Čak su i neki od autora Dejtonskog sporazuma bili više zabrinuti za islamski terorizam u Bosni nego za zabranu genocida“, kazao je Suljagić.

On je dodao da su BiH i Kosova susedi i da nepostojanje saradnje svima šteti.

„Šteti i onima koji su za to odgovorni, a oni koji su za to odgovorni su bosanski političari iz reda Srba, ali kako se mi nosimo sa tim, to je važan deo. I ovde moram da budem potpuno iskren, i slažem se sa vama, da nismo uradili dovoljno, ni približno, da stvorimo odnos koji smatram vitalnim, jer smo deo istog susedstva, jer mrzim reč region, mi smo deo istog susedstva. Kosovo smatram susedom Bosne i Hercegovine“, rekao je Suljagić.