Telegraf: Tajni razgovori između Ujedinjenog Kraljevstva i Albanije o ilegalnim imigrantima

Imigranti
Izvor: Koha ditore

Britanski "Telegraf" objavio je tekst o tajnim razgovorima zvaničnog Londona i Tirane o borbi protiv organizovanog kriminala i ilegalne imigracije, koji su dospeli u javnost nakon sajber napada iranskih hakera na IT sisteme u Albaniji, prenosi Albanijan post.

Kako navodi taj medij, nakon hakovanja imejla bivšeg direktora Državne policije Albanije Gladisa Nanoa, dokumenti britanske vladem koji su klasifikovani kao "osetljivi", procureli su na šifrovani Telegram kanal.

"Oni pokazuju poverljive pregovore između Britanije i Albanije o merama za borbu protiv kriminalnih grupa i ilegalne imigracije u i iz balkanskih zemalja", navodi se u članku "Telegrafa".

Kako se dodaje, to je izazvalo bojazan da bi osetljivim operativnim podacima vlade mogli da pristupe i kriminalne strukture.

Pregovori su usledili nakon sporazuma koji je prošlog leta potpisala tadašnji sekretar unutrašnjih poslova UK Priti Patel, da se ubrza deportacija albanskih kriminalaca i poveća bezbednosna saradnja u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa u obe zemlje.

Albanski parlament je prošle nedelje odobrio još jedan memorandum koji je omogućio deljenje krivičnih i biometrijskih podataka o albanskim migrantima koji ilegalno prelaze Lamanš sa agencijama za sprovođenje zakona Ujedinjenog Kraljevstva.

Interni dokumenti su razmenjeni u februaru 2022. između Gladisa Nanoa i ambasadora Velike Britanije u Albaniji Alastera King-Smita.

Šef albanske policije se u mejlu zahvalio King-Smitu na pomoći, uz napomenu da je Albaniji zaista potrebna podrška UK sada i u budućnosti za zajedničke napore protiv organizovanog kriminala.

U dokumentu se otkriva i predlog da se u Albaniju rasporede policajci koji bi davali savete o bezbednosnim merama koje bi se mogle preduzeti u borbi protiv ilegalne imigracije i uvoza kokaina u Evropu. 

Kako se dodaje, memorandum koji je procureo ukazuje na to da će se uloga pogranične policije fokusirati na albanske luke Drač i Porto Romano u proceni kontejnerskog saobraćaja, putnika, luka i IT sistema za sprovođenje zakona, kao i trenutne operativne sposobnosti koje postoje u lukama.

Takođe otkriva napore da se stvori "integrisani pristup" između Albanije i Crne Gore u borbi protiv krijumčarenja droge i ljudi kroz Drač, Porto Romano i Tivat u Crnoj Gori.

Nacionalna agencija za kriminal (NCA) identifikovala je albanske bande kao odgovorne za većinu evropske trgovine kokainom, posebno na jugu Engleske.