Tirana: Posthumni muzej Enver Hodže postaje omladinski centar

Tirana -Posthumni muzej Envera Hodže
Izvor: Blic

"Piramidu Tirane", građenu u spomen na nekadašnjeg komunističkog lidera Envera Hodžu, kao njegov posthumni muzej faraonskih razmera za glavni grad Albanije, vlasti su počele da pretvaraju u omladinski centar, prenosi Beta.

Premijer Edi Rama je danas prisustvovao simboličnom početku radova kojima će zgrada iz 1988 godine, od betona i stakla, u obliku spljoštene piramide obložene mermerom, sa 17.000 kvadratnih metara, biti pregrađena.

Ona je već bila i centar kulture, sedište privatne TV, kancelarijski prostor, tržni centar, noćni klub.

U vreme ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine, tu je bio jedan od štabova NATO.

Po projektu holandskog arhitektonskog biroa MVRDV, "Piramida" će imati 18 sala za nastavu informacionih tehnologija, robotike i dizajna u okviru vanškolskog programa za srednjoškolce.

Izmenjen će biti i veći deo spoljašnjosti zgrade, uz izgradnju niza stepeništa do vrha "Piramide".

Nisu objavljeni cena adaptacije zgrade i trajanje radova koje će sprovesti privatna Albansko-američka fondacija za razvoj.

Trećina zgrade iznajmljivaće se da bi se došlo do novca za njeno održavanje.

Bilo je i predloga da se zgrada preuredi za Nacionalnu bilbioteku, ili za pozorište, čak i da se tu useli Skupština Albanije, pošto je u blizini sedište Vlade.

Za Albance je "Piramida" simbol omraženog komunističkog režima Hodže, te zamalo nijea srušena pre nekoliko godina, u vreme vlade desnice, ali spasli su je aktivisti, navodeći da je treba tretirati kao deo albanske istorije, a ne kao simbol nekadašnjeg režima.