Turistički procvat od vitalnog značaja za ekonomski rast Albanije

Albanija - primorje
Izvor: Kosovo Online

U julu ove godine broj turista u Albaniji porastao je za 25 odsto u odnosu na isti mesec 2022, a u prvih sedam meseci 2023. tu zemlju posetilo je više od 5,1 milion stranaca u odnosu na prošlu godinu kada je tu zemlju posetilo za celu godinu 3,9 miliona, prenosi Albanijan post.

Među turistima koji su ove godine uživali u čarima albanskog primorja je više od 430.000 Italijana, što je 50 odsto više nego prošle godine.

"Albanija radi na tome da ima kvalitetne turiste. Ne trebaju nam milioni i milioni turista koji ne troše, koji ostaju kratko i samo dođu i odu", rekla je ministarka turizma Mirela Kumbaro za Rojters.

Konobar u jednom albanskom restoranu u primorskom letovalištu Saranda izvinio se novopridošlim mušterijama što je na meniju ostalo malo toga, ako ga uopšte ima.

"Italijani su pojeli sve, jer nas Italija ponovo osvaja, ovoga puta zauvek", rekao je konobar, dok je u lokalnom restoranu objašnjavao ograničen izbor za obrok.

Ponavio je osećanja nekih Albanaca o desetinama hiljada italijanskih turista koji su posetili Sarandu na jugu blizu grčke granice.

Neki se sećaju višegodišnje okupacije Albanije od strane italijanskog fašističkog režima pod Musolinijem tokom Drugog svetskog rata.

Ipak, osam decenija kasnije, Italijani čine veliki deo rastuće i sve unosnije turističke trgovine, koja je činila 20 odsto BDP prošle godine, u balkanskoj zemlji u kojoj je nerazvijenost i dalje široko rasprostranjena.

Taj broj će verovatno porasti 2023. godine, rekla je Kumaro.

Italijani u Albaniju dolaze jeftinim letovima ili trajektom, sa 80 kilometara preko Jadranskog mora.

Italijane i druge Evropljane namame u Albaniju njene netaknute peščane plaže, krševiti slikoviti pejzaži i mnogo jeftinije cene nego u drugim, dužim i daleko bogatijim destinacijama za odmor na Mediteranu, kao što su Italija i Francuska.

"Godinama smo slušali mnogo o Albaniji - dobre plaže i naravno niske cene, a ove godine smo sa drugim prijateljima odlučili da organizujemo putovanje ovde", rekla je italijanska turistkinja Danijela Čudini.

Menadžerka male plaže sa belim peskom u blizini Sarande Aurora Marku, dok je postavljala ležaljke za dve grupe italijanskih turista, navela je da se u ovom trenutku može reći da su 80 odsto stranci, a ostalo su Albanci.

Kventin Bilon, francuski izvršni direktor lokalnog turoperatora Breathe in Travel, rekao je da strane turiste ne privlači samo obala, već i privlačnost otkrivanja nove granice.

"Za njih je to otkrivanje nove zemlje koja je zaista nepoznata, koja je bila blokirana i zatvorena mnogo, mnogo godina“, rekao je dodajući da je sada prilično otvorena za turizam i da napreduje.

Skoro 50 godina Albanija je bila u gotovo potpunoj izolaciji pod komunističkim diktatorom Enverom Hodžom, tokom koje niko nije mogao da napusti zemlju, a stranim turistima je bilo zabranjeno da je posete.

Premijerka Italije Đorđa Meloni bila je među desetinama hiljada Italijana koji su se u julu odmarali u Albaniji.

Čak je platila račun za grupu svojih sunarodnika koji su napustili restoran ne plativši obroke, što je u Sarandi pozdravljeno tako što je jedan vlasnik restorana rekao: "Sada znamo gde da se žalimo - imamo Đorđu".