U Albaniji za 24 sata prijavljena 34 požara

Požar u Albaniji
Izvor: Albanian post

Nacionalni operativni centar za civilne vanredne situacije u Albaniji saopštio je da su u poslednja 24 časa prijavljena 34 požara, prenosi Albanijan post.

U akciji gašenja požara angažovano je 70 vatrogasnih vozila, dok je helikopter delovao u Skuraju u opštini Kurbin i u selu Duškarak u opštini Selenica.

Trenutno su aktivni požari u u selima Pruemos, Vilze i Omaraj, gde od ranih jutarnjih sati snage lokalne samouprave, uz podršku 60 propadnika Oružanih snaga Albanije pokušavaju da stave požar pod kontrolu.

Slična je situacija i u opštini Mat, kod Crnog jezera gde je juče je u popodnevnim časovima izbio požar požar

Na planini Juš gori žbunje, a tu su angažovani vatrogasna služba i volonteri, a još jedan šumski požar registrovan je u selu Berši u opštini Klos.

Snage lokalne samouprave pokušavaju da suzbiju požar u selu Šetaj, kod Drača.

Požar je izbio i na Beloj Gori u opštini Kurbin, gde 50 pripadnika albanske vojske pomaže jedinicama lokalne samouprave u gašenju. Zbog nepristupačnog terena u gašenju je angažovan i helikopter.

U selu Torovice u opštini Lješ požar je zahvatio žbunje i pašnjake, a još jedan požar aktivan je u Balolskoj šumi kod Velikog Plasnika u opštini Poličan. Na gašenju je takođe angažovano 40 vojnika.

Nadležni u Albaniji pozvali su građane da prijave policiji svaku sumnju na namerno podmetanje požara, kao i da u danima kada je temepratura visoka, pokažu povećan oprez u korišćenju zapaljivih sredstava i izbegavaju bilo kakve aktivnosti koje mogu da izazovu požar.