U Skoplju novi protest zbog afere "Onkologija": Građani Kosova lečeni o trošku makedonskog zdravstvenog fonda

Klinika za onkologiju u Skoplju
Izvor: Telma.com.mk

Zbog afera na Klinici za onkologiju u Skoplju u vezi sa navodnom preprodajom skupe biološke terapije i davanja građanima Kosova mogućnosti da se leče na trošak makedonskog zdravstvenog fonda, večeras će biti održan novi protest ispred Vlade Severne Makedonije.

Organizatori su najavili su da će, posle okupljanja kod Vlade, protest biti nastavljen ispred zgrade Osnovnog javnog tužilaštva, gde će tražiti sudsko odobrenje za obelodanjivanje informacija za sve umešane u skandal sa Klinikom za onkologiju, ali i u vezi sa istragom o tragediji u modularnoj bolnici u Tetovu.

"Pogubno poslovanje Klinike za onkologiju svakodnevno potvrđuju novi skandali. Najnovija šokantna stvar je priznanje lekara na toj klinici, koji je rekao da su građani Kosova tretirani kao građani Makedonije. Odnosno građanima Kosova je po brzom postupku odobreno makedonsko državljanstvo i zdravstveno osiguranje kako bi se lečio na Klinici za onkologiju. Posle ovog priznanja lekara, tražimo odgovor ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog po kom osnovu su makedonska državljanstva dodeljivana stanovnicima Kosova", navodi se u pozivu na protest.

Organizatori traže potpuno rasvetljavanje skandala i odgovore koje su sve osobe umešane u davanje državljanstava stanovnicima Kosova, kao i kolika je šteta naneta Fondu zdravstva.

Ovo je treći protest za slučaj "Onkologija", prvi je održan 4. septembra, a drugi 11. septembra.