Veber: Tri razloga čine Lajčaka nedostojnim zadatka

Veber
Izvor: TV Most

Analitičar u Savetu za politiku i demokratizaciju u Berlinu i Briselu Bodo Veber smatra da je Miroslav Lajčak pogrešan čovek da bi vodio dijalog između Kosova i Srbije u ime Brisela iz više razloga.

On je u intervjuu za Koha Ditore naveo tri razloga koja, prema njegovom mišljenju, čine Lajčaka nedostojnim zadatka.

Pored činjenice da Lajčak dolazi iz države koja nije priznala nezavisnost Kosova, Veber kaže da mu se takođe naplaćuje "istorija političkih neuspeha na Balkanu".

Prema nemačkom analitičaru, Lajčakovo imenovanje dovelo bi EU do politike Mogerini 2.0. Takođe, smatra da je zahtev Slovaka za portfeljom mnogo širi od pregovora Beograda i Prištine.

Komentarišuću ulogu SAD-a u procesu dijaloga imenovanjem specijalnog izaslanika, Veber kaže da će Ričardu Grenelu angažovanje na tri zadatka istovremeno poslužiti u promociji samog sebe.

Što se tiče takse na robu iz Srbije, Veber je rekao da bi nova vlada na Kosovu trebalo da postavi uslove za njegovo ukidanje u kontekstu zahteva evropskih partnera da uspostavi pregovarački okvir koji razjašnjava koji će biti krajniji rezultat i cilj sveobuhvatnog sporazuma.