Zaev i Cipras sutra dobijaju Međunarodnu nagradu za mir

Zastave Makedonije i Grčke.png
Izvor: Mondo

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i bivši grčki premijer Aleksis Cipras primiće sutra na specijalnoj ceremoniji Međunarodnu nagradu za mir Vestfalije za 2020. godinu, prenosi Tanjug.

U obrazloženju se navodi da će njih dvojica dobiti nagradu za istorijski dogovor koji su postigli, a koji je kao primer diplomatskog pristupa "rešio otvoreno pitanje i dao značajan doprinos stabilnosti balkanskog regiona", prenosi MIA.

Svečana ceremonija održaće se u Minsteru, a nagradu će im sa godinom zakašnjenja uručiti predsednik Litvanije Egils Levis, kao predstavnik tri baltičke države koje su dobile Međunarodnu nagradu za mir Vestfalije za 2019. godinu.

Prespanskim dogovorom, potpisanim 17. juna 2018. pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija rešen je višegodišnji spor ove dve susedne zemlje oko imena Makedonija i od februara 2019. sve vladine institucije u Skoplju promenile su naziv, usvajajući ime "Republika Severna Makedonija".

Ja
27. Avgust 2021.
To je dobro sto cete doiti nagradu za mir cestitam !!!!
Miodrag iz Peći
27. Avgust 2021.
Čestitam i ja, pigotovo našem bratu Zajevu.
Šteta što međunarodna i domaća sujeta posebno kod Evropljana, Albanaca i Amerikanaca nisu potpisali sveobuhvatni sporazum između Trampa, Tačija i Vučića i svi dobiju Nobela za mir. Ovako Tači je u Hagu, Trampa ćemo čekati još četri godine a Vučić ne može sve sam. 😟