Zatvorena birališta u Albaniji, do 18 časova glasalo 36,39 odsto birača

Glasanje u Albaniji
Izvor: Kosovo Online

Birališta za glasanje na lokalnim izborima u Albaniji zatvorena su u 19 časova, a prema podacima koje je objavila Centralna izborna komisija, glasanje je obeležila mala izlaznost birača.

Kako navode iz CIK na na osnovu podataka sa 2.662 od 5.213 biračkih mesta do 18 časova na izbore je izašlo 36,39 odsto upisanih birača. 

Analitičari ocenjuju da mala izlaznost odgovara vladajućoj Socojalističkoj partiji albanskog premijera Edija Rame koja ima disciplinovano biračko telo i kandidate za gradonačelnike u svim opštinama Albanije.

U pet opština u zemlji izlaznost je bila veća od 50 odsto. To su opštine na severu zemlje gde građani tradiconalno glasaju za opozicione partije. Najveća izlaznost zabeležena je u opštini Puke, a najmanja u Valoni.

Šefica posmatračke misije OEBS Odri Glover izjavila je da je izborni proces u Albaniji protekao regularno, ali da je rano donositi bilo kakve zaključke.

Centralnoj izbornoj komisiji opozicija je prijavila jedan slučaj, kako su naveli, masovnog glasanja koje je prema njihovim tvrdnjama organizovala vladajuća Socijalistička partija.

Naime, koalicija „Zajedno pobeđujemo“, koju vode bivši predsednici Albanije Salji Beriša i Iljir Meta, objavila je snimak kombija koji je dovezao građane na jedno od biračkih mesta u Draču, optuživši socijaliste da su organizovano doveli svoje birače, što je zakonom zabranjeno.

Izborni dan u Albaniji protekao je relativno mirno, bilo je manjih incidenata na pojedinim biračkim mestima u Draču, ali je policija brzo regovala i razdvojila sukobljene pristalice Socijalističke partije i koalicije “Zajedno pobeđujemo“.

Početak izbornog dana obeležili su problemi koje su imale opštine Drač, Elbsan i Kamza, jer na 401 biračkom mestu u tim opštinama nije radila oprema za elektronsku idntifikaciju građana. CIK je donela odluku da tamo gde nije bilo moguće nastviti rad s opremom, birački odori rade sa štampanim birčkim spiskovima, pa je glasanje bilo nastavljeno bez većih zastoja.

Albanija je na lokalnim izborima danas birala 61 predsednika opština i 1.603 člana opštinskih obora.

Kako je najvljeno u Izbornom štabu Socijalističke partije, prvi preliminarni rezultati te stranke biće saopšteni tokom večeri.

Predstavnici OEBS/ODHIR zakazali su konferenciju za novinare za sutra, na kojoj će saopštiti svoje preliminarne rezultate.