Zatvorena birališta u Severnoj Makedoniji, preliminarni rezultati oko ponoći

Sedmi predsednički izbori u Severnoj Makedoniji
Izvor: Drzavna Izborna Komisija Severne Makedonije

U Severnoj Makedoniji u 19 sati zatvorena su birališta na predsedničkim izborima, a prve preliminarne rezultate Državna izborna komisija objaviće oko ponoći. Do 19 sati izlaznost je bila 48,46 odsto.

"S obzirom da podatke dobijamo od opštinskih izbornih komisija uz pomoć informatičara, nadamo se da ćemo pre ponoći imati rezultate sa više od 50 odsto obrađenog ibronog materijala i da ćemo moći da ih objavimo", rekao je predsednik Komisije Aleksandar Daštevski na pres konferenciji.

On je naveo da je izlaznost do 19 časova bila 48,46 odsto.

"Najveća izlaznost od 71,07 odsto zabeležena je u Novacima, a najmanja u centru Župa -  16,19 odsto", precizirao je Daštevski.

Prema prvim ocenama Komisije, MUP-a i posmatrača, izborni dan protekao je mirno i bez problema.

Današnje predsedničke izbore pratio je ukupno 1.601 posmatrač, od čega 915 domaćih i 544 međunarodnih posmatrača.

Izbore je pratilo i 58 stranih novinara.

Gordana Siljanovska-Davkova osvojila najviše glasova u dijaspori

Prema podacima Diplomatsko-konzularnih predstavništava Severne Makedonije, izuzimajući SAD i Kanadu, kandidatkinja VMRO-DPMNE za predsednicu Gordana Siljanovska-Davkova osvojila je najviše glasova dijaspore. Drugi je kandidat SDSM Stevo Pendarovski, a treći kandidat DUI Bujar Osmani.

Siljanovska-Davkova je osvojila 359 glasova iz dijaspore.

Drugoplasirani Pendarovski je osvojio 185 glasova, a Osmani tek tri manje - 182 glasa.

Kandidatkinja Levice Biljana Vankovska dobila je 158 glasova, Maksim Dimitrievski, kandidat ZNAM-a, osvojio je 66 glasova, a kandidat koalicije VLEN Arben Taravari – 37, a kandidat Stevčo Jakimovski 18 glasova.

Toškovski: Izbori protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi

Ministar unutrašnjih poslova Panče Toškovski izjavio je da je izborni dan protekao u mirnoj i demokratskoj atmosferi, kako i priliči jednoj demokratskoj evropskoj državi.

Zahvalio je policijskim službenicima koji su, kaže, profesionalnošću doprineli da izborni dan protekne bez većih problema.

"Sa druge strane, 12 građana je fotografisalo svoje glasačke listiće, imamo dva slučaja cepanja listića, kao i šest prijava za davanje mita i 15 prijava agitovanja. Antiteroristički tim je uklonio detoniranu dimnu bombu", rekao je Toškovski.

Ovo su sedmi direktni predsednički izbori od nezavisnosti Severne Makedonije.