Završen protest ispred sedišta Demokratske stranke u Tirani, nepoznat broj povređenih i privedenih

Salji Beriša
Izvor: Ekonomia Online

Današnji protest u Albaniji je priveden kraju, objavio je Salji Beriša uz napomenu da će se on i njegove pristalice "pobrinuti" za povređene i privedene, prenosi Reporteri.

Tokom protesta, pristalice bivšeg premijera Albanije Saljija Beriše, pokušavale su da uđu u sedište Demokratske stranke, obijajući gvozdena vrata, a potom i preko krova.

Nakon poziva interevenisala je policija, koja je bacila suzavac u prostorije stranke, a potom ispraznmila prostorije i postavila žutu traku oko sedišta stranke. 

Beriša i njegove pristalice su nekoliko puta pokušali da uđu u sedište stranke, a broj povređenih još nije objavljen. 

Intervencija policije je, kako je objavljeno, usledila nakon poziva i obaveštenja  da su "životi ugroženi".

Nasilne proteste osudila je Ambasada SAD u Tirani, a predsednik Albanije Iljir Meta prokomentarisao je da je protest ustavno pravo, ali je pozvao na mir i izbegavanje nasilja.

“Prateći sa velikom pažnjom i zabrinutošću dešavanja u sjedištu Demokratske stranke, ističem važnost mirnog protesta, kao temeljnog prava na demokratiju, potpuno legitimnog i ustavnog, koje svi moraju poštovati!", izjavio je Meta.

Previranja u Demokratskoj stranci traju već mesecima nakon što je u septembru lider stranke Ljuljzim Baša izbacio Berišu iz  parlamentarne grupe što je izazvalo unutarpartijsku borbu.

Od tada nekadašnji peremijer i bivši vođa stranke formirao je grupu koja pokušava da skloni Bašu sa liderske pozicije.

Sukobi su danas kulminirali, pristalice dve stranačke struje obračunvali su se fizički među sobom koristeći palice. Policija je rasterala Berišine pristalice uz pomoć suzavca i vodenih topova.