Bljakaj o suđenju u Hagu: Najbitnije da pravda bude zadovoljena, javnost na Kosovu treba da zna istinu

Bekim Bljakaj
Izvor: Kosovo Online

Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo izjavio je za Kosovo onlajn da je nedostatak u procesu koji se odvija pred Specijalnim sudom u Hagu što u većini slučajeva svedočenja žrtava nisu javna, ali da je najbitnije da pravda bude zadovoljena i da javnost na Kosovu dobije neke odgovore iz prošlosti.

Bljakaj ističe da je trenutno celokupna pažnja usmerena na suđenje koje se pred Specijalnim sudom u Hagu vodi protiv bivših vođa OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

"Do sada se proces odvijao na takav način da uglavnom, osim u par navrata, mi nismo u stanju da čujemo svedočenja žrtava i to je jedan, rekao bih, nedostatak, bez obzir što je jako važno da se zaštite svedoci. I Specijalizovana veća su naučila lekciju od Haškog tribunala i domaćeg suđenja gde je očigledno bilo uticaja na svedoke i potpuno razumem tu potrebu da se zaštiti identitet svedoka ili žrtava. Međutim, mi znamo da se na Kosovu taj sud vidi kao jednostran, nepravedan, pošto se sudi samo jednoj strani, i u prilog tome ide i to da svedočenja žrtava ne mogu da se čuju u javnosti“, rekao je Bljakaj, dodajući da bi se, ukoliko bi svedočenja žrtava bila javna, povećala i empatija prema njima.

Bljakaj ističe da Fond za humanitarno pravo prati suđenje, međutim, u otežanim okolnostima, jer većina glavnih pretresa nije dostupna javnosti.

"Mi pratimo suđenja ovog suda kao što pratimo i domaća suđenja za ratne zločine. Pokušavamo da dobijemo što više informacija, međutim, nažalost, ne možemo upravo zbog toga što je većina glavnih pretresa zatvorena za javnost. Osim što pokuašavamo da dobijemo svu dokumentaciju koja proizilazi iz ovog, ali i drugih procesa, mi koristimo za našu bazu podataka o žrtvama. Ipak pokušavamo da na svakih šest meseci objavimo bilten sa generalnim informacijma o tim procesima. Kad se proces primakne kraju, kad budemo imali prvu presedu, onda ćemo analizirati i naše analize objaviti“, rekao je Bljakaj.

Epilog suđenja se ne može predvideti, ističe Bljakaj, ali se nada da će pravda prema žrtvama biti zadovoljena. 

"Uvek ima onih koji ne prihvataju presude. Naravno, ne možemo da predvidimo koji će biti ishod ili epilog ovih suđenja, u ovom konkretnom slučaju Tačiju i ostalih. Ja se nadam da će žrtve biti zadovoljne, da će žrtve dobiti pravdu, ali takođe je jako važno da javnost na Kosovu dobije neke odgovore iz prošlosti. Mi znamo kako su formirana kosovska Specijalizovana veća, znamo o izveštaju Dika Martija koji je izglasan u Savetu Evrope, javnost na Kosovu mora da zna koja je istina iz tog izveštaja“, zaključio je Bljakaj.