Ćeljaj: Uhapšeni čelnici OVK u Hagu zabrinuti zbog maltretiranja njihovih porodica

Kosovski ombudsman Naim Ćelaj
Izvor: Eulex

Prištinski ombudsman Naim Ćeljaj ističe da se ozbiljno krše ljudska prava bivših čelnika OVK optuženih za ratne zločine, koji se nalaze već duže vreme u pritvoru u Hagu.

Ćelaj je za „Ekonomiju onlajn” rekao da je veliki problem udaljenost i da je dobio, od zatvorenika u Hagu, pritužbe u vezi maltretiranja članova njihovih porodica koje žele da ih posete.

"Situacija je drugačija za one pritvorenika koji se ne nalaze na Kosovu, jer postoji problem udaljenosti. Tokom moje posete zatvorenici su izrazili veliku zabrinutost zbog maltretiranja članova njihovih porodica kada im dolaze u posetu. Što se tiče smeštaja i uslova u zatvoru, nisam dobio nijednu primedbu i ne verujem da će ih biti. Možda ima i drugih aspekata koji se odnose na prava svakog optuženog, krivični postupak na pravično i nepristrasno suđenje“, objasnio je on.

Ćeljaj je kazao da ga brine dužina pritvora, i da to, bez iznošenja razloga i dovoljnih činjenica predstavlja kršenje prava pritvorenih.

Kada je reč o zatvorenicima na Kosovu Ćeljaj je rekao da se njihova prava generalno poštuju, ali je dodao da je malo teža situacija za osobe sa mentalnim smetnjama koje su lišene slobode.