Đokić o suđenju bivšim liderima OVK: Brojni srpski svedoci odlučili da svedoče bez mera zaštite

Bojan Đokić
Izvor: Kosovo online

Rad Specijalizovanih veća u Hagu više je nego zadovoljavajući, ocenjuje istoričar Bojan Đokić dodajući da je ipak još rano iznositi prognoze s obzirom na to da bi u postupku protiv bivših lidera OVK trebalo da bude saslušano još oko 300 svedoka, nakon čega svoj dokazni materijal iznosi odbrana.

Đokić je to rekao za Kosovo onlajn povodom godišnjice od početka suđenja u Hagu liderima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju, Redžepu Seljimiju, Jakupu Krasnićiju i Kadriju Veseljiju koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Ukazuje da obrana lidera nekašnje OVK nastoji da odgovornost prebaci na "kivno i ogorčeno albansko stanovništvo", kao i da negira čak i presude sudova na Kosovu koji su utvrdili zločine koje su izvršili pripadnici OVK. 

Istoričar podseća da je suđenje u predmetu "Tači i drugi" jedan od procesa gde su istrage vodili razni organi, a dokazi su bili prikupljani više od 20 godina. 

"U početku suđenje nije bilo transparentno. Nakon intervencije sudija, Tužilaštvo sve više obelodanjuje javnosti dokaze i iskaze svedoka. Brojni srpski svedoci odlučili su da svedoče bez mera zaštite. Što se tiče albanskih svedoka neki od njih su menjali na sudu iskaze koje su dali Tužilaštvu u pogledu hijerarhije u OVK, a jedan albanski svedok se čak odrekao nekih delova svoje knjige kako bi zaštitio optužene", rekao je Đokić.

Napomenuo je da se odbrana trudila da prebaci odgovornost za izvršene zločine na komadante operativnih zona, dodajući da ima dovoljno dokaza da se podignu optužnice i protiv komandanata operativnih zona i njihovih podređenih.

Takođe, odbrana se poziva na alibi što je, ocenjuje Đokić, veoma interesantno.

"Neki advokati okrivljenih negiraju čak i presude sudova na Kosovu koji su utvrdili zločine izvršene od pripadnika OVK. Cela odbrana pokušava da dokaže da je za zločine krivo kivno i osvetoljubivo albansko stanovništvo sa Kosova. To je interesantno jer sud mora da utvrdi ili da su zločine počinili pripadnici OVK ili gnevno albansko stanovništvo. Ukoliko se desi da se utvrdi ovo drugo, Albanci sa Kosova će biti jedini narod sa teritorije bivše Jugoslavije koji je osuđen kolektivno za zločine", naglasio je Đokić.

Primećuje da optuženi u predmetu Tači i drugi na svaka dva meseca podnose zahtev da se oslobode iz pritvora i da se brane sa slobode, što Sud za sada odbija jer bi, kako pojašnjava, njihovo oslobađanje iz pritvora moglo da ugozi dokazni postupak Tužilaštva.

Što se tiče Tužilaštva, kako kaže, na suđenjima su se pojavili i novi dokazi o zločinima koji nisu uvršteni u optužnicu. Dodaje da odbrana zahteva da se ti dokazi ne uvode u predmet, odnosno da se ti dokazi odbace.

"Prema dosadašnjim dokazima koje je iznelo Tužilaštvo Hašim Tači je bio upoznat da su zločini izvršeni, ali je ignorisao zahteve stranaca i prebacivao odgovornost na druge. U spise predmeta kao dokazi ubačeni su i iskazi svedoka koji su preminuli, a Tužilaštvo je smanjilo vreme ispitivanje svedoka radi ekspeditivnijeg postupka", naveo je on.

Istoričar dosadašnji rad Tužilaštva okarakterisao je kao "više nego zadovoljavajući". Međutim, smatra da je Srbija kasno započela saradnju sa Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu. 

"Prema mojim saznanjima tek od oktobra 2019. godine, postoji saradnja. Dosadašnje izjave političara i pojedinaca u Srbiji samo su štetile Tužilaštvu u Hagu. Porodicama žrtava se manipulisalo i stvoren je strah kod tih ljudi. Ovom prilikom pozivam političare i pojedince da se uzdrže neistinitih izjava i navoda o Specijalizovanim većima u Hagu", poručio je Đokić.

Što se tiče presude, on je rekao da je još uvek rano iznositi prognoze.

"Još smo na početku suđenja. Tužilaštvo treba da iznese dokaze o još skoro 300 svedoka, nakon toga treba sačekati dokazni postupak odbrane. Treba napomenuti da bi članstvo Kosova u Savetu Evrope omogućilo optuženima da se nakon suđenja u Hagu obrate i predstavkom evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu", zaključio je istoričar.