Gaši: Tači, Veselji i Seljimi u teškoj poziciji, sumnjam da će Sud obelodaniti koji svedoci su zastrašivani

Tom Gaši
Izvor: Kosovo Online

Advokat Tom Gaši kazao je za Kosovo onlajn da je odlukom Specijalizovanog veća Kosova pozicija Hašima Tačija, Kadrija Veseljilja i Jakupa Krasnićaj postala veoma teška i da su na ovaj način kažnjeni određenim vidom samice. Ovaj pravnik očekuje dodatna pojašnjenja iz Suda, ali ne očekuje da će se otkriti detalji, posebno kada je reč o identitetu svedoka na koje se, prema tvrdnjama Tužilaštva, uticalo.

Specijalizovana veća Kosova u Hagu usvojila su privremenu odluku da se bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju optuženim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti zabrane sve posete u pritvoru, zbog, kako navode, opasnosti da u javnost izađu poverljive informacije sa suđenja. Odobreno im je jedino redovno viđanje sa advokatima.

"Imamo izjavu Specijalnog tužilaštva da su tražili da se obustave sve fizičke posete, telefonski razgovori i da su razdvojeni, više nemaju kontakt sa ostalim bivšim pripadnicima OVK koji su u pritvoru u Hagu. Na osnovu podataka iz medija, Specijalni sud sumnja da su u snimljenim razgovorima tokom poseta, neki od svedoka zastrašivani i da su date neke izjave, kako bi neki svedoci trebali da se odnose kada budu pozvani na suđenje. Mislim da su praksa i pravila u Specijalnom sudu , iako je Kosovo formiralo taj sud, kao u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju. I tamo se svi razgovori snimaju. Za sada je njima dozvoljeno da imaju kontakt samo sa advokatima, u nekim situacijama i to može da se snima, ali ne može da se koristi u toku suđenja. Mislim da će uslediit konkretnije obaveštenje od strane Specijalnog suda, ali za sada je njihova pozicija veoma teška jer ne mogu ni međusobno da se vide, i to je kao neki vid samice. Ko god da je u zatvoru, jedna od najvećih kazni je da nema kontak sa drugim ljudima", objašnjava Gaši.

Na pitanje da li to što su zabranjenje posete može da doprinese da se ne utiče na svedoke ili je kasno ako se to već dogodilo, Gaži kaže da ne očekuje da tokom suđeja Specijalni sud obelodani o kojim je svedocima bilo reči.

"Mislim da oni imaju sve to snimljeno, i smatram da tokom suđenja oni neće prikazati koji su to svedoci bili pod nekim uticajem, predpostavlja se da Specijalni sud to zna, i ukoliko je to snimljeno, videćemo da li će sud to javno da iznese. Mislim da neće, ili ćemo to videti kada se suđenje završi. Mislim da će presuda biti redigovana zbog imena zaštićenih svedoka. Smatram da možemo da tražimo i neko saopštenje od Specijalnog suda, jer su za sada samo nagađanja", kazao je advokat Gaši.

U saopštenju Tužilaštva se ističe da su posetioci bivših lidera OVK, prenosili informacije svedocima i na taj način ih zastrašivali.

Gaši smatra da su zbog toga izvedena neka hapšenja, dok je Euleks ispitivao određene osobe koje su bile u poseti bivšim liderima OVK u Hagu.

"Oni su znali ranije. I zbog toga smo možda imali neka hapšenja koja su se dogodila pre par nedelja, i imali smo da Euleks na osnovu zahteva Specijalnog tužilaštva u Hagu, traži dokaze od određenih lica koji su bili u kontaktu sa njima, tokom posete u Hagu", zaključio je Gaši.