Glavni tužilac Specijalnog suda Aleks Vajting podneo ostavku, prelazi na slučaj protiv Trampa?

Aleks Vajting
Izvor: Klan Kosova

Tužilac Aleks Vajting podneo je ostavku u Specijalnom sudu u Hagu u procesu protiv bivših lidera OVK kojima se sudi za ratne zločine i zločine protiv čvečnosti počinjene na Kosovu, kako bi se priključio postupku koji se vodi protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, prenosi Reporteri.

Aleks Vajting se pridružio Kancelariji specijalnog tužioca 13. juna 2019. kako bi procesuirao ratne zločine na Kosovu, ali je kao i njegov prethodnik Džek Smit napustio ovu dužnost i prešao na suđenje Trampu na Floridi, prenosi Reporteri pisanje američkog lista Politiko.

Vajting je, nakon odlaska Džeka Smita, bio na mestu glavnog tužioca u slučaju protiv Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija I Redžepa Seljimija.

Kako piše Politiko, još uvek se ne zna tačno kakvu će ulogu Vajting imati u Smitovom timu, ali je reporter tog lista primetio Vajtinga u američkom Okružnom sudu u Vašingtonu.

Pre Aleksa Vajtinga, bivši glavni tužilac Džek Smit podneo je ostavku iz Specijalizovanih veća u postupku koji se vodi protiv lidera OVK.

Pre nego što je Smit podneo ostavku, to je učinio i bivši zamenik glavnog specijalizovanog tužioca Kvai Hong posle skandala sa "curenjem informacija".