Hag: Nastavlja se proces protiv Hašima Tačija i još trojice lidera OVK

Hašim Tači, suđenje u Hagu
Izvor: Kosovo Online

Suđenje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti nekadašnjim liderima OVK, Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseliju nastavlja se danas pred Specijalizovanim sudom u Hagu.

Za ovu nedelju planirana su četiri radna dana, do četvrtka.

Protekle nedelje čula su se svedočenja trojice svedoka, dva su govorila pod merama zaštite, dok je Dejan Jevtić iz Suve Reke ispričao javno o tome kako su ga oteli i mučili pripadnici OVK. Jedan zaštićeni svedok je rođak čoveka kojeg su ubili pripadnici OVK, dok je drugi govorio o njenoj strukturi i hijerarhijskom delovanju. 

U dosadašnjem toku suđenja svedočio je 41 čovek, od preko 300, koliko je svedoka planirano. Većina njih govorili su o strahotama koje su preživeli, o tome da je OVK bila jedina vlast posle povlačenja srpske vojske juna 1999. godine i da su oni zapravo bili zakon na Kosovu, što su iskoristili za obračun sa Srbima ali i svima koji bi im se suprotstavili.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi terete se za ratne, zločine protiv čovečnosti, najmanje 102 ubistva, protivpravna zatvaranja, mučenja na Kosovu i Metohiji i severu Albanije.