Hag: U martu počinje suđenje Tačiju i ostalim čelnicima OVK optuženim za ratne zločine

Hašim Tači, Kadri Veselji, Režep Seljimi i Jakup Krasnići
Izvor: Reporteri

Bivši čelnici OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi nalaze se već dve godine u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu i očekuje se da će proces protiv njih početi u martu, prenosi RTK2.

Izricanje 26 godina zatvora bivšem komandantu OVK Saljihu Mustafi, koji je u prvostepenom postupku proglašen krivim za počinjene ratne zločine bila je poslednja presuda od 16. decembra 2022. godine, koju su objavila Specijalizovana veća.

Pre presude Mustafi, ovaj sud je osudio i bivše šefove OVL OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Licencirani advokat u ovom sudu Artan Ćerkini kaže da, iako ima 46.000 stranica dokumenata i više od 40 svedoka, suđenje će verovatno početi ranije.

"Nadam se da će ovo odugovlačenje postupaka biti nadoknađeno efikasnošću postupka od strane pravosudnog organa“, kaže advokat Ćerkini za RTK.

„S tim u vezi, sud je već doneo nacrt naredbe postupka i dao mogućnosti odbrani“.

U Kosovskom institutu za pravosuđe kažu da se najkasnije u aprilu očekuje početak uvodnih izlaganja. 

„Biće to maratonsko suđenje sa činjenicom da imamo stotine svedoka koje je pozvalo tužilaštvo i naravno da ćemo imati svedoke sa strane odbrane i sa činjenicom da svaki svedok koji bude izveden može da traje dve godine i više“, kaže Miftaraj.

U međuvremenu, u Organizaciji ratnih veterana OVK naveli su da ne očekuju brz i transparentan proces, nazivajući Specijalni sud političkim sudom.

„Isti će proces biti i sa odugovlačenjem postupaka, a ne ravnopravnosti stranaka, kojima je i u prethodnim procesima tužilaštvo odugovlačilo sa dokumentima...mi ne očekujemo redovan proces“, kaže Faton Kljinaku, zamenik predsednika OVL-OVK.