Nastavlja se suđenje bivšim liderima OVK optuženim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti

Tači, suđenje
Izvor: Kosovo Online

Pred Specijalnim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšim liderima OVK.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi terete se za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Optužnica ih tereti za "nezakonito hapšenje i pritvor, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubijanje, kao i za progon, zatvaranje, mučenje, protivzakonito ubijanje, prisilni nestanak lica i druga nehumana dela".

Portparol Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Majkl Dojl saopštio je 12. januara da je pritvor bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju produžen.

"U predmetu `Tači i drugi` pretresno veće je 15. decembra u dve zasebne odluke naložilo dalji pritvor Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju. U oba slučaja, sudije su zaključile da i dalje postoji opasnost da bi oni mogli ometati postupak, i da bi mogli izvršiti nova krivična dela protiv lica koja smatraju protivnicima OVK, uključujući svedoke koji su svedočili ili bi mogli da svedoče u ovom predmetu. Pretresno veće je ostalo pri stavu da se te opasnosti mogu umanjiti primenom režima nadzora komunikacije kakav postoji u pritvorskom objektu Specijalizovaih veća, uključujući mere koje je veće nedavno naložilo", kazao je Dojl.