Odbrana lidera OVK: Specijalni sud ne sprovodi odluku o telefonskim pozivima, od nedelje nisu u kontaktu sa porodicama

Hašim Tači
Izvor: Kosovo Online

Bivši lideri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, koji su u pritvoru u Hagu gde im se sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, od nedelje se nisu čuli sa članovima svojih porodica, uprkos novoj odluci Specijalnog suda po kojoj im je ponovo dozvoljeno da vode telefonske razgovore, navodi Kljan Kosova.

Odbrana tojice bivših lidera OVK na današnjoj sednici iznela je primedbe jer je njihovim klijentima još uvek onemogućena komunikacija sa bližnjima.

Advokat Redžepa Seljimija Džefri Roberts izrazio je negodovanje pozivajući se na odluku o uslovima pritvora, dok je advokat Kadrija Veseljija Ben Emerson naveo da njehgovom klijentu nisu dozvoljeni ni telefonski pozivi koji se prate.

Odbrana Hašima Tačija Gregori Kiho potvrdo je da ni Tačiju nije bilo dozvoljeno da telefonira.

Sudija Čarls Smit III istakao je da je verovatno došlo do nesporazuma i da će sud pokrenuti inicijativu da se to pitanje reši.

"U redu, razumem, možda je došlo do nekog nesporazuma i izvinjavam se zbog toga i ovim aspektom ću se baviti tokom dana. Juče smo se sastali sa Administrativnom kancelarijom, oni daju sve od sebe da sprovedu ovaj nalog. Što se tiče poziva porodici, oni će se pratiti do izdavanja novog naloga", naveo je Smit III.

Na konstataciju advokata da su, bez obzira na odluku suda, lideri OVK ostali uskraćeni za razgovor sa porodicom, Smit III je naglasio da će odbrana morati ponovo da podnese zahtev kako bi im se dozvolili pozivi.

"Pitao sam juče, a administrator mi je rekao da jednostavno moraju da podnesu zahtev i oni će to dozvoliti", ukazao je sudija.