Na suđenju vođama OVK iskaze dalo više od 100 svedoka

Specijalni sud.jpg
Izvor: Reporteri

Predsedavajući suda u Hagu u slučaju koji se vodi protiv lidera OVK, Čarls Smit, održao je kratak govor uoči početka današnje sednice. On je rekao da je dosad iskaz dalo više od 100 svedoka u svim formatima, od toga 60 uživo na sudu, dok su ostali svedočili u pisanoj formi, ili u drugim formatima koji su važili za bolesne svedoke ili čak one koji su umrli.

"Do sada smo imali 60 svedoka, imali smo 13 svedoka po propisanom pravilu, a prihvatili smo izjave 33 svedoka koji su u međuvremenu umrli ili nisu dostupni iz raznih razloga. Broj svedoka Tužilaštva bio je 105, uključujući i ove koje sam citirao, sud je imao 427 podnesaka za koje su morali da donesemo odluku, zahteve stranaka ili odluke, a sud je doneo 367 odluka. Ovo je zajednički rad koji dolazi na osnovu rada u sudnici. Izvanredan rad“, rekao je glavni sudija Smit, prenosi Nacional.

Sudija ovog predmeta najavio je da će u toku ovog meseca Specijalizovano tužilaštvo obezbediti uređeniji broj svedoka jer ih je u početku bilo 320.

"Tužilaštvo je na početku reklo da će biti 320 svedoka, smanjilo je broj i u roku od mesec dana ću nam saopštiti konačan rezultat i nadam se da su ga još smanjili. Svedoci će dolaziti u različitim formatima, nekada uživo, a nekada će se izjašnjavati u pisanoj formi", rekao je sudija.

Sudija Smit je naveo da je od velikog interesa da, osim što je suđenje pravično, ono bude i brzo.

"Pre dve nedelje smo počeli drugu godinu svedočenja, sredinom decembra smo počeli razgovore o ovom sudskom postupku. Nakon toga, održana je prva sednica za tok sudskog postupka, a cilj je bio da se ovo suđenje održi što pre. Zamolili smo sve da nam pomognu da postignemo ovaj cilj. Zatražili smo podneske, prilagodili smo procedure. Želimo da ovo suđenje bude ne samo fer, već i efikasno i brzo“, rekao je Smit.

Inače, haško tužilaštvo će krajem maja dostaviti tačan broj svedoka koje namerava da pozove u salu da svedoče u slučaju protiv čelnika OVK.