Sud u Hagu pustio Isnija Kilaja na uslovnu slobodu uz kauciju od 30.000 evra

Isni Kilaj
Izvor: Kosovo Online

Specijalizovana veća Kosova u Hagu pustila su bivšeg pripadnika OVK Isnija Kilaja, osumnjičenog za ometanje tog suda, na uslovnu slobodu zbog zastoja u potvrđivanju optužnice protiv njega.

Sud je danas saopštio da je Kilaj pušten uz kauciju od 30.000 evra i da će na Kosovu morati da poštuje "stroge uslove".

Ti uslovi podrazumevaju da Kilaj "ne napušta teritoriju Kosova, osim ako to ne odobri" sud i da "pasoš i druge putne isprave preda sekretaru suda".

Pored toga, Kilaj će morati da se redovno javlja policiji Kosova. Njemu je zabranjeno da, dok je na uslovnoj slobodi, daje izjave medijima.

Na odluku o puštanju Kilaja, koju je 3. maja doneo sudija Nikola Giju, tužilaštvo je uložilo žalbu.

Apelaciono veće suda je, medjutim, 13. maja tu žalbu odbilo i potvrdilo odluku sudije o puštanju Kilaja na uslovnu slobodu.

Sudija Giju je u odluci naznačio da i dalje postoji osnovana sumnja da je Kilaj počinio krivično delo ometanja pravosudnog postupka, kao i "umerena opasnost" da bi on mogao pobeći, ponoviti krivično delo i ometati sudski postupak.

Medjutim, sudija je ocenio da bi dalje zadržavanje Kilaja u pritvoru bilo neopravdano "u ovom trenutku", izmedju ostalog, zato što je tužilaštvo nedavno zatražilo "odlaganje razmatranja podnete optužnice" i najavilo da će optužnicu izmeniti i dopuniti.

Sudija Giju je, po saopštenju suda, u obzir uzeo i činjenicu da je Kilaj u pritvoru skoro šest meseci, kao i da je za delo za koje je on osumnjičen zaprećena kazna od jedne do pet godina zatvora.

U sudskom pritvoru u Hagu, Kilaj (60) je od 2. novembra prošle godine, kada je bio uhapšen na Kosovu zato što je, pri pretresu, u njegovom stanu u Mališevu pronadjen "poverljivi materijal povezan sa svedocima".

Budući da za posedovanje tog materijala, po tužiocima, Kilaj nije bio ovlašćen, postoji osnovana sumnja da je nameravao da taj materijal iskoristi ili da ga je već iskoristio za ometanje i obstrukciju rada suda.

U ranijim sudskim dokumentima piše da Kilaj "ima saznanja" o osobi čije je ime redigovano, kao i druge "informacije povezane sa svedocima" iz postupaka pred Specijalizovanim većima.

Tužioci su ranije podvukli da obim materijala povezanih sa svedocima, koji su pronadjeni kod Kilaja, sugeriše da je on već bio umešan u ometanje suda.

Kilaj je zbog toga osumnjičen da je počinio krivična dela sprečavanja sprovodjenja pravde - ometanja službenog lica pri obavljanju službene dužnosti i narušavanje tajnosti postupka.

Kada je Kilaj, 4. novembra prošle godine, bio prvi put izveden pred sudiju u Hagu, branilac Jan Edvards je negirao da postoji rizik od Kilajevog bekstva iz Mališeva, gde je proveo ceo život i gde mu je porodica.

Da postoji optužnica, Kilaj bi se odmah izjasnio da nije kriv, kazao je tada Edvards, tvrdeći da su sumnje tužilaca da je njegov klijent počinio krivično delo neosnovane.

Kilaj je bio jedan od vodja OVK u Mališevu, a, posle rata, bio je gradonačelnik tog mesta. Jedno vreme, Kilaj je bio i zamenik ministra finansija Kosova.

U haškoj sudnici, medjutim, on je rekao, na pitanje sudije koja mu je profesija, da je "nezaposleni ekonomista".

Tužilaštvo je više puta naglasilo je da "sprečavanje sprovodjenja pravde smatra krajnje ozbiljnim krivičnim delom".

Kako su saopštili, tužioci će "nastaviti da istražuju i krivično gone svakoga ko je uključen u takve slučajeve, uključujući i one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku i drugu podršku takvim krivičnim delima".

Pred Specijalizovanim većima Kosova u toku je postupak protiv bivših pripadnika OVK Sabita Januzija, Ismeta Bahtijarija i Hadžija Šalje, optuženih za ometanje suda i zastrašivanje svedoka.

Zbog tog krivičnog dela, sud je ranije na po četiri godine i tri meseca zatvora osudio Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, nekadašnje lidere Udruženja boraca OVK.

Oni su odslužili dve trećine kazne, a sud ih je, krajem prošle godine, pustio na uslovnu slobodu.