Sud u Tirani odredio meru pritvora od 40 dana pripadniku nekadašnje OVK Dritanu Godžaju

Dritan Godžaj
Izvor: Koha ditore

Sud u Tirani odredio je danas meru bezbednosti od 40 dana pritvora pripadniku nekadašnje OVK Dritanu Godžaju, koji je uhapšen na zahtev Specijalnog tužioca Kosova pod sumnjom da je ometao rad suda u Hagu, prenosi Albanian post.

Godžaj, koji je optužen za krivična dela zastrašivanje u toku krivičnog postupka i ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, u sudnici je izjavio da nije uradio ništa protivzakonito.

Tužilaštvo Tirane otkrilo je da je Godžaju Prvostepeni sud opšte nadležnosti Tirane odredio prinudnu meru lične bezbednosti "hapšenje u zatvoru".

Očekuje se da će biti izručen Kosovu, nakon okončanja procedura albanskih vlasti.

Sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje i naložio prebacivanje Godžaja u pritvor Kosovskih specijalizovanih veća u Holandiji.

Takođe, specijalni sudija je odobrio pretres mesta lišenja slobode i njegovog prebivališta, kao i oduzimanje materijala prilikom pretresa osumnjičenog.

Godžaj se pridružio OVK kao oficir albanske vojske u vazduhoplovnoj školi i dobio je ovlašćenje od Generalštaba da održava kontakt sa komandom američkih snaga u Albaniji.

Šef Odeljenja za javno informisanje i komunikaciju u Specijalizovanim većima Kosova Angela Grip potvrdila je za Albanian post da je bivši oficir OVK uhapšen nakon što je navodno počinio krivično delo protiv sprovođenja pravde koje uključuje zastrašivanje i ometanje službenih lica u vršenju svojih dužnosti.

Takođe, najavila je da će blagovremeno "biti dostavljeno više informacija" u vezi sa hapšenjem Gpdžaja u Tirani.