Suđenje Tačiju: Bivši starešina OVK svedoči o ulozi glavnog štaba i optuženih

Specijalni sud u Hagu.png
Izvor: Reporteri

Suđenje Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-1999, nastavljeno je danas u Hagu svedočenjem bivšeg starešine OVK na zatvorenoj sednici.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su u kritično vreme bili vodeći članovi Glavnog štaba OVK.

Iz dokumenata, ranije objavljenih na internet stranici suda, može se zaključiti da svedok W04379 daje iskaz o ključnom pitanju komande i kontrole GŠ OVK i optuženih nad jedinicama na terenu i pritvorima u kojima su počinjeni zločini nad svima koje je OVK proglasila za "protivnike".

Po spisu tužilaštva, taj svedok "ima detaljna saznanja o lokacijama, strukturi, osoblju i linijama izveštavanja na različitim nivoima i u raznim jedinicama OVK, uključujući Glavni štab".

U istom dokumentu se navodi da je svedok prisustvovao zasedanjima GŠ OVK.

"Na takvim sastancima, GŠ OVK je postavljao oficire OVK, na osnovu predloga komandanata zona", piše u dokumentu.

Tužioci navode i da svedok "ima i saznanja o pritvaranju i ispitivanju osumnjičenih kolaboranata", kao i o "pritvoreničkim centrima". Imao je priliku i da pritvorene vidi u jednoj kući.

Svedok WO4739 iskaz daje uz najviši nivo zaštite identiteta. On je 54. svedok tužilaštva od početka procesa, 3. aprila prošle godine.

Tužioci za izvođenje dokaza protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija, po ranijoj odluci suda, imaju još godinu dana - do aprila 2025. godine.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za  zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020. godine.