Svedočio i treći svedok u postupku protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija

Ispitivanje svedoka u procesu protiv Tačija, Veseljija
Izvor: Kosovo Online

U postupku protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija danas je svedočio treći svedok tužilaštva i to na zatvorenoj sednici, rečeno je na nedeljnom brifingu za medije Specijalizovanih veća Kosova.

Završeno je svedočenje prva dva svedoka tužilaštva, oba svedoka su davala iskaz uz primenu zaštitnih mera u sudnici i to uglavnom na poluzatvorenoj sednici, a svedoke su unakrsno ispitivali timovi odbrane, dok je jednog ispitivao i zastupnik žrtava. 

Očekuje se da će se današnja sednica u predmetu "Tači i drugi" završiti oko 16 časova, a Izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva nastaviće se u sredu, 10. maja, u 9 časova. 

Iako su svi postupci pred SVK javni, sudije u nekim slučajevima odlučuju da se zasedanje delimično održi na takozvanoj poluzatvorenoj sednici ili da se određene informacije rediguju kako bi se zaštitili identitet i bezbednost svedoka ili žrtava.

Odluku o tome da se zasedanje održi na poluzatvorenoj sednici u cilju zaštite svedoka sudije donose tek po pažljivoj oceni okolnosti u svakom pojedinačnom slučaju. Čak i kada svedočenje nekog svedoka nije javno, branioci optuženog mogu da čuju šta taj svedok govori i da ga unakrsno ispituju, navedeno je na sajtu Specijalizovanih veća.

U ponedeljak, 17. aprila, panel je naložio produženje pritvora Tačiju i Veseljiju. Panel je zaključio da i dalje postoji opasnost da će Tači i Veselji ometati tok postupka, odnosno izvršiti nova krivična dela. Pored toga, panel je zaključio da se te opasnosti u dovoljnoj meri mogu ublažiti samo u okviru sistema nadzora komunikacija koji postoji u pritvorskom objektu SVK. 

Budući da su Tači i  Veselji već dugo u pritvoru, panel i sve strane u postupku treba da se pobrinu da se postupak sprovede što je ekspeditivnije moguće. Izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva nastaviće se u sredu, 10. maja, u devet sati.

U predmetu protiv Pjetera Šalje, pretresni panel je 13. aprila odobrio da tri svedoka budu saslušana putem video-linka. Panel je zaključio da postojeća tehnologija omogućava ispitivanje svedoka pod uslovima identičnim onima u sudnici, a istovremeno tim svedocima pruža priliku da svedoče bez treme, što će doprineti kvalitetu njihovog iskaza i zaštititi njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Panel je stoga naložio Sekretarijatu da obezbedi potrebne uslove za primenu zaštitnih mera u odnosu na te svedoke. U okviru tog predmeta, Specijalizovano tužilaštvo je 14. aprila, po nalogu panela, podnelo javnu redigovanu verziju pretpretresnog podneska. 

Sledeća sednica u tom predmetu zakazana je za ponedeljak, 1. maj, u 9.30 časova. U okviru tog predmeta, sednice će se održavati tokom cele nedelje od 1. do 5. maja.