Svedok Stanković: OVK me u junu 1999. pretukla u pritvoru u Gnjilanu

Specijalni sud u Hagu.png
Izvor: Reporteri

Svedok optužbe Zoran Stanković opisao je danas, pred sudom u Hagu, kako su ga u junu 1999. u Gnjilanu uhapsili, pritvorili i pretukli vojnici OVK.

Stanković je svedočio na suđenju tadašnjim vođama OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za ratne zločine u više od 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

U iskazu preko video veze, Stanković je izjavio da je "sredinom juna", sa članovima porodice, napuštao svoju "izgorelu kuću", kada su vojnici OVK zaustavili vozilo.

Svedoku i njegovom bratu Igoru, pripadnici OVK u naredili su da izađu i pretukli su ih uz uvrede.

Braću Stanković, oni su zatim prebacili u srednjoškolski internat u Gnjilanu, gde su ih "ponovo prebili i ispitivali".

"Vezali su nam ruke i oči...Tukli su nas nekim drvenim palicama i lancima, po celom telu...Meni su polomili tri rebra i bio sam sav modar od premlaćivanja", posvedočio je Stanković.

Precizirao je da je njegov brat Igor patio od bolesti bubrega i da nije bio sposoban za vojnu službu.

Svedok je izjavio da je njega i brata spasio porodični prijatelj, Albanac koji je radio s njihovim ocem.

"Ušao je u prostoriju u kojoj su nas maltretirali i prepoznao nas je", rekao je Stanković. 

Istog dana, pripadnici OVK su braću Stanković pustili.

Zoran Stanković je posvedočio da je, dok su izlazili iz internata, "video jednog Roma s vidljivim povredama" i da je "čuo krike kao kad nekog prebijaju ili muče".

Porodica Stanković odmah potom je napustila Kosovo, na kojem je, po rečima svedoka, živela od Drugog svetskog rata.

Svedok Stanković rekao je da se nikada nije vratio u rodni grad, u kojem je do 1999. radio kao domar u srednjoj školi, nedaleko od internata u kojem su ga zlostavljali vojnici OVK.

Stanković je 71. svedok optužbe od početka suđenja, 3. aprila prošle godine.

Po ranije utvrđenom rasporedu, haški proces Tačiju i saoptuženima biće nastavljen 24. juna.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020, kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.