Ademi: Kosovo sa novim pojačanjima ima priliku da zaigra na svetskoj sceni

Lajmi.net
Izvor: Lajmi.net

U novoj godini stižu nam mlade snage, a imaćemo i priliku da se kvalifikujemo na Svetsko prvenstvo, kaže predsednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi za Lajmi.net.

Predsednik kosovskog fudbalskog saveza proteklu godinu opisuje kao veoma tešku, ali veruje da su uspeli da dobiju rat sa pandemijom jer su takmičenja u svim kategorijama završena na vreme.

“Godina na izmaku je bila vrlo teška generalno, pa i za fudbal.  Bili smo blizu odlaska u Evropu, ali izgubili smo tu bitku, ali mislim da smo pobedili u borbi sa pandemijom zbog činjenice da smo uspeli da završimo takmičenja u svim kategorijama“, rekao je on.

Ademi je priznao da je očekivao bolje rezultate, ali odsustvo igrača prouzrokovalo je da se Kosovo ne plasira na Evropsko prvenstvo posle meča sa Grčkom.

„Da, normalno, očekivao sam bolje rezultate, ali postoji mnogo faktora koji su uticali na našu igru, jer ako ozbiljno analiziramo, smatrali smo da ćemo se kvalifikovati jer smo kvalitetniji od Makedonije i Gruzije, ali ostali smo bez šest standardnih igrača, a kada smo imali priliku za Ligu nacija, na primer u Grčkoj igrali smo bez 10 standardnih igrača. Zadovoljan sam što su rezervni igrači pokazali da su kvalitet za prvi tim i savez na njih ozbiljno računa", rekao je on.

Ademi kvalifikacionu grupu opisuje kao veoma tešku, ali je potvrdio da Kosovo insistira da igrati pod svojom zastavom i uz intoniranje himne i da su„dardanci“ spremni da igraju u Španiji ili u bilo kojoj drugoj zemlji ako se tako bude zahtevalo.

“Imamo izuzetno tešku kvalifikacionu grupu za SP sa Španijom, Švedskom, Grčkom i Gruzijom. Verujem da će Španija, Grčka i Gruzija imati priliku da igraju u Španiji, a mi bismo u meču sa Gruzijom imali priliku ako pobedimo Makedoniju. Igrali smo sa Grčkom u Ligi nacija i sada su Španija i UEFA jasni da smo spremni da igramo u Španiji, ali svuda sa našom zastavom i himnom jer smo u UEFA ravnopravni sa svim zemljama članicama.Kosovo je država i ako oni to ne priznaju, jedina opcija je da se himna svira negde napolju na neutralnom mestu", kaže Ademi.

Upitan o novim igračima, Ademi je najavio da želi svežu krv u novom ciklusu kvalifikacija.

“Verujem da će ih biti i mislim da ćemo od sledećeg okupljanja imati debitante, u svakom slučaju postoji interesovanje za fudbalere koji igraju na reprezentativnom nivou. Kosovo je postavilo visoke standarde i čast je i ponos za svakog fudbalera da bude među 24 izabrana igrača“, smatra on.

Ademi je potvrdio da se sastao sa menadžerom i roditeljima Orgesa Bunjaka i da će on u narednim mesecima doneti konačnu.

“U stalnom smo kontaktu sa Orgesom Bunjakom, sa njegovim menadžerom i roditeljima, tačno je da smo se upoznali i razgovarali, ali još ništa nije gotovo. Ponudili smo mu šansu i očekujemo da će odluku doneti tokom sledećih nekoliko meseci”, kaže on.

Ademi kaže da su rezultati ono po čemu se ocenjuje rad selektora i želi promene nabolje u selekciji U21, kao i u A timu.

“Naravno, uvek želim promenu nabolje, jer se od nas očekuju rezultati, a ja sam uvek fokusiran na pobedu. Stvorili smo pobednički mentalitet. Dobri rezultati se očekuju uvek”, tvrdi Ademi.

On je bio optimista u vezi sa kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine i smatra da to nije nedostižno.

“Biće teško jer ne postoji lak protivnik, to je dokazano. Kada smo bili favoriti, nismo uspeli, međutim, uvek sam optimista i ako budemo kompletni, postoji šansa da zaigramo na najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri“, kaže Ademi,

Upitan o VAR-u, izjavio je da je obuka započela i da će se u sledećoj sezoni Superlige Kosova koristiti ta tehnologija.

“Već smo započeli sa VAR-om, započeli smo obuku i razgovore sa kompetentnim ljudima u UEFA i FIFA u vezi sa tim. Dajemo sve od sebe da sledeće sezone koristimo VAR-om, možda ne u prva dva ili tri kola, ali kasnije svakako, iako naša infrastruktura nije dovoljno razvijena”, zaključuje Ademi.