AIBA: U kontaktu smo sa srpskom bokserskom federacijom, tražimo rešenje

Kosovski bokseri
Izvor: Facebook

Kosovskim bokserima, koji je trebalo da učestvuju na šampionatu sveta, uskraćen je juče ujutru dolazak u Beograd sa obeležjima, a kako navodi Olimpijski komitet Kosova i sinoć su bokseri vraćeni sa prelaza Merdare iako nisu imali obeležja, dok su iz Svetske bokserske federacije (AIBA) istakli da se traži adekvatno rešenje.

Kako se navodi u saopštenju AIBA, ova organizacija otvorena je za sve boksere i ističe se da bokserski svet nema granice.

"Smatramo da svaki sportista ima pravo da se takmiči i da demonstrira svoje sposobnosti u ringu. Sport ujedinjuje ljude i ne bi trebalo da sadrži nacionalnu politiku. U kontaktu smo sa organizatorima takmičenja, srpskom bokserskom federacijom, s namerom da nađemo rešenje ovog problema", ističe se saopštenju koje je objavljeno na sajtu AIBA.

Šampionat sveta u Beogradu biće otvoren danas i trajaće do 6. novembra.

Predsednik Olimpijskog komiteta Kosova Ismet Krasnići je za RSE rekao da je AIBA ponudila rešenje oko učešća kosovske delegacije na svetskom prvenstvu u Beogradu, odnosno da učestvuje sa zastavom AIBA-e.

„AIBA još uvek razgovara sa Vladom Srbije kako bi ih ubedila Kosovo da učestvuje na Svetskom prvenstvu u boksu. Od Kosova je zatraženo da učestvuje na prvenstvu sa AIBA zastavom“, rekao je on.

Krasnići je dodao da će Kosovo prihvatiti takvo rešenje samo ukoliko se i druge zemlje odreknu državnih simbola i učestvuju pod zastavom AIBA-e.

„Prihvatamo sve ako je isto za sve zemlje, ne prihvatamo ništa ako se traži samo za Kosovo. Nema himne za druge zemlje, nema himne za Kosovo, nema zastave za Kosovo, neka je nema ni za druge zemlje. Učestvujemo samo pod jednakim uslovima", rekao je on.