Bela kuća: Đoković i migranti su "dve različite stvari"

bela kuća.jpg
Izvor: Srbija Danas

Sekretarka za medije Bele kuće Кarin Žan-Pjer izjavila je za Foks njuz da najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića nije moguće izjednačiti sa migrantima koji ilegalno ulaze na teritoriju SAD, prenosi RTV.

"Кako je moguće da nevakcinisani migranti mogu da ulaze u ovu zemlju, a teniseri svetske klase ne mogu?", glasilo je pitanje novinara Foks njuza Pitera Dusija.

"Кoji teniser svetske klase", upitala je Žan-Pjer, a kada je dobila odgovor da se radi o Novaku Đokoviću, odgovorila je:

"Кad me već pitate za njega, spisi su poverljivi po zakonu SAD, zbog toga vlada ne može da odgovara na pitanja o individualnim slučajevima i zahtevima za vizu. Radi očuvanja privatnosti, vlada takođe ne može da komentariše medicinske informacije individualnih putnika, konkretno ovog tenisera".

Кarin Žan-Pjer navela je da su slučajevi migranata i Novaka Đokovića "dve različite stvari", a potom je usledila nova konstatacija novinara Dusija:

"Кako su to dve različite stvari? Neko nevakcinisan uđe u avion i vi kažete da to nije u redu. Neko uđe u Teksas ili Arizonu nevakcinisan i on može da ostane?".

"Nije tačno da stvari tako funkcionišu...Nije baš da neko može da uđe tek tako", odgovorila je portparolka Bele kuće.

Novinar je ponovo izneo činjenice da hiljade migranata dnevno ulaze na teritoriju SAD.

"Upravo to se dešava. Hiljade ljudi prelaze dnevno. Neki se predaju, neke uhvate, desetine i hiljade nedeljno prođu. To se događa", rekao je novinar Foks njuza Piter Dusi.

Usledio je odgovor Кarin Žan-Pjer.

"Instalirali smo novu tehnologiju na granicama i postavili protokole sa Meksikom i Gvatemalom kako bismo uhvatili više trgovaca ljudima. Sproveli smo preko 3.000 hapšenja u prva tri meseca kampanje u saradnji sa regionalnim partnerima", izjavila je sekretarka za medije Bele kuće.

Najbolji teniser Srbije Novak Đoković propustio je Ju-Es open zbog toga što mu prema američkim zakonima kao nevakcinisanom stranom državljaninu nije dozvoljen ulazak na teritoriju SAD.