Direktor FK Trepča: Čekamo dozvolu da ekipe iz centralne Srbije mogu na Kosovo, a mi da biramo ligu gde ćemo igrati

Bojan Jakšić - Cojo, direktor FK Trepča
Izvor: Kosovo Online

Na dugačkoj listi aktivnosti koje su prethodnih meseci zaustavljene zbog koronavirusa na Kosovu, našli su se i sportski sadržaji, a među njima i aktivnosti FK "Trepča" iz Severne Mitrovice.

Posle samo dva odigrana kola i dve uzastopne pobede nije bilo utakmica na stadionu u Žitkovicu, pa nastavak svi željno iščekuju u tom klubu.

Ipak, dok mnogi čekaju da se rampa zbog koronavirusa podigne, sportiste na severu Kosova muči i problem ograničenja kretanja preko administrativnih prelaza, jer vlasti u Prištini još nisu u potpunosti otvorile prelaze.

Umesto da razmišljaju o mogućnosti da nastave takmičenje u Prvoj ligi Srbiji, gde ima mesta za nova tri kluba iz Srpske lige, čelnici FK "Trepča" priželjkuju informacije o potpunom otvaranju prelaza, kako bi i sportske ekipe iz Srbije mogle da dođu na Kosovo.

"Nažalost, i sami ste svesni političke situacije koja vlada na Kosovu i Metohiji, gde su nam nedavno stigle pretnje od strane predsednika takozvanog Fudbalskog saveza Kosova, koji je poručio da fudbalski klubovi na severu Kosova mogu samo da treniraju, ali ne i da igraju u srpskim ligama. To se ne odnosi samo na fudbalere, već to važi i za sve sportske klubove. Nadamo se da će doći do nekog rešenja, jer se sport igrao i kad su se vodili ratovi i to niko nikada nije pravio problem", kaže za Kosovo Onlajn direktor FK "Trepča" Bojan Jakšić.

On poručuje da je prosto nezamislivo da se u ovom trenutku fudbalski klubovi sa severa Kosova takmiče u kosovskim ligama.

"Verujem da će se, nakon razrešenja političke krize u Prištini, naći dogovor kojim će se svim sportskim klubovima sa severa Kosova omogućiti da se takmiče u ligama koje hoće. Jer, nama je bitno da i igrači koji su odavde i koji dolaze da nastupaju za naš klub, ali i gostujuće ekipe budu bezbedni", rekao je Jakšić i podsetio da je publika na utakmicama uvek bila korektna i da nije bilo incidenata.

I dok se čekaju povoljne informacije i razrešenje problema na prelazima u Fudbalskom klubu "Trepča" osluškuju i priče o mogućem nastavku takmičenja u Prvoj ligi Srbije.

"Ako se bude rešio problem sa prelaskom ekipa preko administrativnih prelaza, uprava kluba ima veliku želju da se takmičimo u Prvoj ligi Srbije. To bi značilo da se ,Trepča‘ posle 35 godina nađe ponovo u tom rangu takmičenja. Želja svih nas u klubu, ali i navijača i ljudi koji ovde žive je da ovde gostuju mnogo jače ekipe i da se igra bolji fudbal", kaže Jakšić.

On podseća da je Vlada Srbije obezbedila sredstva za izgradnju novog fudbalskog stadiona u Severnoj Mitrovici i da su radovi na raščišćavanju terena već počeli.

"Dobra volja postoji i mi smo spremni da prihvatimo taj izazov. U svakom slučaju, gde god da nastavimo dalje takmičenje, naš cilj je da napravimo dobru ekipu, a ujedno i da poseban akcenat stavimo na kadetske i juniorkse selekcije, jer imamo malo broj igrača koji bi konkurisali za seniorski tim. Imamo dosta školi fudbala, ali se uglavnom to završava sa završetkom osnovne škole", kaže Jakšić.

On kaže da im je cilj da sve te fudbalere stave u pogon FK "Trepča" i da naprave fudbalski centar, koji bi animirao svu decu sa Kosova.

grdg
29. Maj 2020.
ajde lepo igrajte u ligi fs kosova i ne pravite drame