Evropska karate federacija: Kosovo je samo odustalo od Evropskog prvenstva

Evropsko karate prvenstvo - zastave
Izvor: Twitter

Evropska karate federacija ukazuje da je Kosovo odustalo od učešća na Evropskom prvenstvu za mlade koje je održano prošle nedelje u Larnaki na Kipru i ne smatra da je bilo diskriminacije reprezentativke Kosova, iako joj nije bilo dozvoljeno da se pojavi sa zastavom Kosova na Evropskom prvenstvu.

Umesto zastave Kosova, u sali je postavljena bela zastava sa natpisom „Kosovski karate savez“, prenosi Koha.

Isto tako, prema navodima Kosovskog karate saveza, kiparske vlasti su odlučile da se u slučaju pobede kosovskih karatista ne pušta himna Kosova, niti podiže zastava.

"U takvim diskriminatornim uslovima odlučeno je da se ne učestvuje na Evropskom, iako je tim od skoro 50 ljudi otputovao u Larnaku", navodi Savez.

Predsednik Svetske karate federacije Antonio Espinos, rekao je da je Karate savez Kosova ranije znao za pitanje zastave, pre puta na Kipar.

"Po uputstvima Vlade Kipra, koja ne priznaje Kosovo kao državu, kosovskoj delegaciji je dozvoljeno da se takmiči pod zastavom Kosovskog karate saveza. Kosovski savez je o ovom pitanju obavešten pre puta na Kipar“, naglasio je Espinos.

Kako je dodao, predstavnici kosovskog saveza su, po dolasku na Kipar, odlučili da ne učestvuju na takmičenju.

Iz kosovskog karate saveza su istakli da su nakon dolaska na Kipar shvatili da neće moći ravnopravno da se takmiče sa ostalim takmičarima.