Fudbalski savez Severne Makedonije: Neprihvatljiv nacionalistički istup albanskog fudbalera, očekujemo kaznu

Fudbalski savez Severne Makedonije
Izvor: FFM

Fudbalski savez Severne Makedonije (FFM) zatražio je od UEFA i FIFA da preduzme odgovarajuće disciplinske mere zbog nacionalističkog skandiranja albanskog reprezentativca, rodom sa Kosova, Mirljinda Dakua nakon utakmice Albanije i Hrvatske na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Daku, inače rodom iz Gnjilana, je nakon utakmice uzeo megafon i na stadionu vređao Srbe i Makedonce skandirajući pogrdne nazive u megafon, dok su ga navijači sa tribina ispratili u tome.

“Je**š Makedonce”, rekao je 26. godišnji Daku.

Fudbalski savez Makedonije izrazio je zabrinutost zbog ovakvog nacionalističkog skandiranja.

„Izražavamo duboku zabrinutost i nedvosmislenu osudu povodom nacionalističkih skandiranja Mirljinda Dakua, predstavnika Albanije, usmerenih protiv makedonske države posle jučerašnje utakmice između Hrvatske i Albanije na Evropskom prvenstvu”, stoji u saopštenju.

Navodi se da je to ponašanje neprihvatljivo i suprotno osnovnim vrednostima sportskog duha i međusobnog poštovanja koje fudbal promoviše.

“Sport, posebno fudbal, je osnova za zadržavanje ljudi različitih nacionalnosti i ambijent za saradnju i poštovanje”, navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Severne Makedonije.

Dodaje se da nacionalistička retorika podriva ove principe, podstičući podele i neprijateljstvo između navijača i društava. “Principi političke neutralnosti sadržani su u propisima međunarodnih asocijacija kao što su FIFA i UEFA. Fudbalski savez Makedonije uputiće zvanično pismo UEFA zbog ovakvog skandaloznog ponašanja. Pozivamo albanskog fudbalera Mirljinda Dakua da se javno izvini za svoje ponašanje, priznajući štetu koju je naneo”, stoji u saopštenju.

Pozivaju nadležne institucije da istraže ovaj incident i preduzmu odgovarajuće disciplinske mere kako bi se ojačali standardi ponašanja koji se očekuju od svih sportista.

“Naša posvećenost promovisanju jedinstva, poštovanja i fer pleja u sportu ostaje u prvom planu“ , zaključuje se u reagovanju Fudbalskog saveza Severne Makedonije.