Koha: Grčka televizija se izvinila zbog pogrešne zastave Kosova

Kosovo predstavljeno sa mapom Australije.jpg
Izvor: Klan Kosova

Grčki javni emiter ERT izvinio se zbog pogrešne kosovske zastave, koja je na toj televiziji prikazana tokom prenosa rukometne utakmice između reprezentacija Grčke i Kosova, prenosi Koha.

Utakmica je odigrana u nedelju u Iraklionu i završena je pobedom Grčke od 26:25, a prenos su gledaoci mogli da prate na ERT3, jednom od televizijskih kanala Grčke radiodifuzne korporacije.

Na grafikonu prikazanom pre početka utakmice, zastava Kosova je predstavljena pogrešno i umesto mape Kosova, na zastavi je bila mapa Australije.

U pisanom odgovoru Kohi, generalni direktor ERT3 Filios Stangos, rekao je da je to bila nenamerna greška i izvinio se.

"Dozvolite mi da prvo izrazim naše najdublje žaljenje u ime ERT zbog pogrešnog prikazivanja zastave Kosova tokom prenosa rukometne utakmice. Kao kolega, mogu da podelim vašu zbunjenost zbog takve greške. Istina je da je grafička dizajnerka koja je bila dežurna prošle subote odlučila da ignoriše detaljna uputstva svojih pretpostavljenih, odlučivši da progugla (na grčkom) zastavu Kosova. A onda je koristila pogrešnu sliku koju je predložila veb lokacija", rekao je Stagngos.

Rukometni savez Kosova zatražio je pojašnjenja u vezi sa zastavom koju je predstavila grčka televizija. U međuvremenu, Savez je saopštio da su svi simboli Kosova poštovani tokom utakmice u Iraklionu, gradu na ostrvu Krit. Istaknuta je zastava Kosova, intonirana himna. Prijem kosovske delegacije kod Grka, prema rečima ljudi iz Rukometnog saveza, bio je odličan., piše Koha.