Pančev: Кo još pamti ako odeš na Evropsko prvenstvo preko Кosova

Darko Pančev
Izvor: NovaS

Legenda Crvene zvezde i jugoslovenskog fudbala Darko Pančev rekao je, povodom plasmana Severne Makedonije na Evropsko prvenstvo u fudbalu, da sam plasman reprezentacijama sa ovog prostora ne znači mnogo, prenosi Nova S.

"Fudbalski gledano, pošto pratim sad ovu generaciju kako igra. Pratio sam gde su smešteni u koju diviziju, to je bila ona poslednja D divizija, gde je objektivno bio najgori evropski kvalitet u fudbalu. Sad nismo mi u najgorem kvalitetu, ali tamo smo bili zbog prethodnih rezultata. Bio sam ubeđen da ćemo doći najmanje do polufinala jer nisam gledao ko može da bude ispred nas. Možda Jermenija, Gruzija, Belorusija i tzv. Кosovo. Za te četiri ekipe sam mislio da će doći do tog finalnog dela i otprilike je tako i bilo. Sa Кosovom smo igrali ovde i imali relativno problema, ali bolji smo, nisu oni zreli da bi tražili nešto više. Daleko su od toga“, ocenjuje Pančev.

Makedonci su se plasirali na prvenstvo prvi put, a da to nije tako lako za reprezentacije sa ovih prostora, pokazuje i primer Srbije koji nije bio na Evropskom šampionatu od 2000. godine, odnosno još od vremena kad je bila Jugoslavija.

"Sa Gruzijom sam mislio da ćemo imati više problema, ali su oni odigrali jako loše protiv nas. Još su bili domaćini. Mi smo ih jednom normalnom, ništa posebnom igrom dobili iz jedne, dve šanse. Tako da, očekivao sam da ćemo doći do kraja. Možda ne da ćemo biti baš prvi, ali tu sigurno. Ovo im je istorijski uspeh. To sam im rekao pre mesec dana: da ne treba sada da spavaju na tome. Jer, za Evropu ne znači ništa to što smo se mi plasirali. Oni se plasiraju svake dve godine. Oni stalno idu po tim velikim takmičenjima i šta sad znači njima da se neka Makedonija plasirala“, kaže Pančev.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se fudbaleri na ovom takmičenju predstave u dobrom svetlu, i zbog sebe i zbog rejtinga reprezentacije.

"To je moje mišljenje, da je bitno kako će se predstaviti sada. Ovo što su uradili na evropskom nivou će se vrlo brzo zaboraviti i to će se pamtiti ovde unutar Makedonije – e ta generacija je otišla na prvenstvo. To napolju niko ne primećuje. Primetiće, ako ostavimo dobar utisak i daj Bože napravimo dobar rezultat. To bi onda bilo za pamćenje i priču“, opominje Pančev.

Zato je primer Islanda kao male evropske zemlje bio pozitivan, jer su se dobro predstavili i na Evropskom prvenstvo 2016, ali i na Mundijalu 2018.

"O Islandu su pričali svi, cela Evropa. E, to je to što hoću da kažem. Na taj način da se predstave, da svi pričaju o njima. Ako izgubiš od svih tamo, ako primiš sedam, osam komada zajedno, šta? Po čemu će da te pamte? Plasirao si se zato što si pobedio Gruziju i Кosovo? To nikom ne znači. Evropi treba da pokažeš na prvenstvu da si dobar i da imaš vrednost. Videćemo kako će se oni tamo svemu tome prilagoditi“, kaže Pančev.

Srbija je u polufinalu baraža za EP pobedila Norvešku, ali je onda izgubila od Škotske u završnom koraku na putu ka Evru.

"Ne kažem da je lako, ali da se ne lažemo, da je Srbija bila u ovoj grupi gde smo bili mi, plasirala bi se. Realnost je takva. Od koga bi Srbija izgubila? Nema od koga. Recimo, ipak je C divizija malo kvalitetnija, B divizija još kvalitetnija. Srbija je igrala protiv Škotske, ja sam gledao tu utakmicu. Škotska se odlično predstavila. Falilo je malo sreće da bi se plasirali, ali Škotska je pokazala zavidan nivo. Mnogo su bolje ekipe bile u toj diviziji, da se ne lažemo. Što si više gore, sve je teže, to je logika“, istakao je Darko Pančev.

Robert
05. Jun 2021.
pancev se folira, kosovo ima bolnu ekipu od mak.