Savićević: Branim ruske fudbalere jer se i meni desila nepravda

Dejna Savićević.
Izvor: Nova.rs

Nekadašnji reprezentativac, fudbaler Crvene zvezde i Milana Dejan Savićević istakao je da sport i fudbal treba da budu odvojeni od politike i izrazi neslaganje sa odlukama da se ruskim sportistima uskrati učešće na međunarodnim takmičenjima, prenosi RTS.

U izjavama za rimsku "Republiku" Dejan Savićević se prisetio slične situacije u koj se svojevremeno i sam našao kao sportista nekadašnje Jugoslavije i Srbije.

"Ne branim rusku politiku, naprotiv ili da nisam solidaran sa ukrajinskim narodom, ali branim ruske fudbalere i njihovo pravo da ne trpe istu nepravdu koju sam ja pretrpeo 1992. godine, kada smo moji saigrači i ja bili sprečeni da igramo sa Jugoslavijom na Evropskom prvenstvu u Švedskoj, za koje smo se kvalifikovali", izjavio je čuveni fudbaler Crvene zvezde i Milana.

Savićević je dodao da sportisti bilo kog sporta nisu krivi za ovo što se dešava.

"Oni moraju da se takmiče. Ponavljam, govorim sa činjeničnim znanjem: to je nešto što sam doživeo na svojoj koži i što posle dugo vremena ostaje rana. Moji saigrači i ja smo pretrpeli nepravdu, koja sada ne sme da se ponovi", izjavio je Savićević.

On je dodao da ruski fudbaleri nemaju nikakve veze sa Putinovom odlukom, kao što ni njegova generacija nije imala veze sa ratom u Jugoslaviji, navodi Tanjug.

"Vidim obnavljanje iste situacije koju su postepeno od 1992. godine, uz mene, doživljavali mladi ljudi koje ste dobro poznavali u Italiji: Mihajlović, Jugović, Mirković, Kovačević Mijatović, Milošević. Kao fudbaler izgubio sam tri velika takmičenja, Evropsko prvenstvo 1992. i 1996. i Svetsko prvenstvo 1994, bez razloga osim politike, koja nema nikakve veze sa sportom".

Statuti FIFA i UEFA jasno kažu da fudbal i politika moraju biti jasno razdvojeni, naglašava Savićević.

"Ponavljam, osećam bol za Ukrajinu, svaki rat je pogrešan i ovo je pogrešno, ja sigurno nisam za Putina, ali pročitao sam izjave kolege iz poljskog saveza i ne slažem se sa njima. Fudbal i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo ne smeju da se koriste za politiku, koja se malo brine o pravom sportu, zapravo ne brine. Hoćete li da vam ispričam jednu anegdotu o Slobodanu Miloševiću? Osvojili smo Kup šampiona 1991. sa Crvenom zvezdom i bio je prijem u Palati. Pa, rukovao se sa nama, ali nije ni znao ko smo, imao je pored sebe službenika koji mu je na uvo govorio ko je ko", istakao je Savićević.