Škola plivanja u Gračanici: Rađen sa mališanima o tehnikama plivanja i vaterpola

Škola plivanja
Izvor: Kosovo Online

U Gračanici se treću godinu zaredom održava Škola plivanja, a veštinama vodenih sportova, u okviru Akademije talenata, decu podučava proslavljeni vaterpolista Nikola Rađen.

Više od 90 mališana starijih od četiri godine sa centralnog Kosova, ali i iz okolnih sredina, prijavilo se da od proslavljenog vaterpoliste Nikole Rađena nauči nešto više o tehnici plivanja i vaterpolu.

Među polaznicima je i Petra Popović iz Gračanice.

"Ja znam da plivam, ali sam ovde došla da naučim još neke veštine. Jako mi se sviđa, jedva sam čekala da počne. Školu plivanja sam pohađala i prethodne dve godine i jedva čekam naredne dane", rekla je Petra.

Nikola Rađen je istakao da je najradosniji što se broj polaznika Škole plivanja povećava iz godine u godinu, a da su oni koji su ranije bili učesnici naučili da plivaju. Poručuje da se već prepoznaju i budući vaterpolisti.

„Meni je drago da ovde, na Kosovu i Metohiji, već tradicionalno pravimo ovaj kamp, i da mogu da budem ponosan, prvo, što ste vi došli u ovolikom broju, a drugo, što su roditelji upisali svoju decu i što imamo ovde na prelepom plivalištu ovoliko mališana“, rekao je Rađen.

Pored plivanja, Ređen navodi da se tokom trajanja kampa, deca nauče radnim navikama, timskoj igri, društvenim stvarima, ali i sistemu vrednosti.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Miloš Terzić izrazio je nadu da će polaznici ove škole u narednom periodu biti i u situaciji da brane boje Srbije na velikim sportskim smotrama, a da će se svi radovati njihovim uspesima.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju će, kako do sada, tako i od sada, uvek podržati ovakve akcije i ovakve projekte, jer je ovo jasan pokazatelj da i te kako imamo prisustvo srpske države na prostoru naše južne pokrajine, a i jedinstvena je prilika da deca sa čiitavog Kosova i Metohije steknu mogućnost da unaprede svoja znanja i veštine, da nauče da plivaju, na ponos roditelja, ali da postanu kroz sistem sporta i vredni i korisni članovi za dobrobit srpskog naroda i srpske države", rekao je Terzić. 

Načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović rekao je da u situaciji kada ima previše ružnih vesti, ideja o Školi plivanja mora da živi.

"Mislim da je ovo lepo druženje, pogotovo što je sa nama proslavljeni vaterpolista Nikola Rađen. Vidim na licima naše dese da im stvarno prija što su deo nečega ovakvog na centralnom Kosovu i Metohiji, da nauče nešto lepo, da se bave sportom, pored svega onoga što imaju prilike da čuju tokom dana, a što nije nešto što se može nazvati lepim“, kazao je Popović.

Škola plivanja održava se pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kosovskog okruga i trajaće do 26. jula.