Sokolice u pobedničkom letu

OK Sokolica
Izvor: © Kosovo Online

Odbojkašice OK Sokolica iz Zvečana u kategoriji pionirki vratile su se sa poslednja dva međunarodna turnira ovenčane bronzom i srebrom, a na predstojećem međunarodnom turniru, čiji će biti domaćini - očekuju zlato.

Na Međunarodnom turniru prijateljstva održanom u Lebanu krajem septembra, Odbojkaški klub Sokolica iz Zvečana osvojio je bronzanu, a na turniru Pehar evropskih šampiona u Vranju prošle nedelje - srebrnu medalju. Ova složna i vesela ženska družina o svojim uspesima govori stidljivo. Treniraju više nego u skromnim uslovima u fiskulturnoj Sali u OŠ Vuk Karadžić, ali se ne žale i spremne su za nove pobede.

„Odbojkaški klub Sokolica je 2016. godine nastao radom entuzijasta, da se krene sa ženskom odbojkom u Zvečanu, koja je bila u zastoju. Takmičimo se u tri kategorije, seniorke i kadetkinje koje igraju u Međuokružnoj ligi Kraljeva, dok pionirke nastupaju u ligi Kosova i Metohije. Najuspešnija kategorija su trenutno pionirke koje su na poslednja dva međunarodna turnira ostvarile zapažene rezultate. U Lebanu su bile treće u konkurenciji ekipa iz Srbije, Makedonije i Bugarske, a u Vranju su osvojile srebrnu medalju u konkurenciji ekipa iz Srbije i Makedonije”, rekao je u razgovoru za Kosovo Onlajn trener OK Sokolica Vladan Milošević, koji je na Međunarodnom turniru prijateljstva poneo titulu najboljeg trenera.  

Milošević za svoje igračice kaže da su disciplinovane i vredne i sa ponosom ističe da su i odlične učenice, što je uslov da se zaigra u ovom timu.

„Radimo u ovoj školskoj sali, treniramo skoro svaki dan, imamo oko 80 devojčica koje su podeljene u četiri starosne grupe, kao što sam rekao: seniorke, kadetkinje, pionirke, a vikendom treniraju naše najmlađe ’Sokolice’ u našoj ’školici odbojke’. To su devojčice od 7 do 10 godina. Vidite uslove u kojima radimo, ovo je jedina fiskulturna sala u Zvečanu. Tu radimo i kad je toplo i kad je hladno. Kakvi god da su uslovi, devojčicama ne smeta, kod njih se ne može primetiti da im fali nešto, redovne su na treninzima, rade maksimalno” rekao je Milošević.

U ovom mladom odbojkaškom klubu koji je u usponu, stručni tim se stara o svakoj igračici pojedinačno, od kondicije do ishrane. Pomoćni trener je licencirani operativni trener Sanja Kasalović, ona je svoju sportsku karijeru započela u ovom timu.  

„Ja sam bivša igračica, posebno mi je zadovoljstvo što sam svoju dalju karijeru produžila kao trener u svom matičnom klubu. Treniram devojčice u tri kategorije, seniorke, kadetkinje koje se takmiče u svojoj ligi i treniram školicu odbojke za dečake i devojčice uzrasta do 8 godina“, rekla je Kasalovićeva i dodala da je to idealan period kada deca treba da krenu da se bave odbojkom „jer je odbojka najbolji sport za oblikovanje ženskog tela”.

Sokolice, kako u Zvečanu zovu odbojkašice ovog kluba, su spremne za nove pobede. Nekada su im treninzi naporni, ali je ljubav prema odbojci i druženje u klubu više nego dovoljan motiv da se sve postigne.

„Odbojkom sam krenula da se bavim, zato što mi se taj sport najviše svideo. Tu sam već imala stare drugarice i upoznala nove. U Vranju sam se lepše provela nego u Lebanu, jer samo tamo osvojili drugo mesto“, rekla je učenica šestog razreda osnovne škole Marta Jevtić i dodala: „Kad porastem želim da se bavim odbojkom, da nastavim da igram”.

Za kapitena Sokolice, Kristinu Kragović „sport predstavlja zdrav i kvalitetan život, sticanje novih prijateljstva”.

„Dolazimo tri puta nedeljno, treninzi su ponekad slabiji, ponekad veoma naporni, treneri su stvarno dobri prema nama, kao i mi prema njima. Poštujemo ih, slušamo, zna se kada se šalimo, kad treniramo. U Lebanu smo osvojili bronzanu medalju, u Vranju srebrnu, sada očekujemo zlato“, rekla je Kristina.

Odbojkaški klub Sokolica će za vikend biti domaćin Trećeg memorijalnog međunarodnog turnira „Obrad Šviković”, koji se održava u čast tragično nastradalog odbojkaša i osnivača tog kluba.